JUSTIŢIE

La deschiderea Forumului "Reformarea Justiţiei şi Combaterea Corupţiei", Maia Sandu a venit cu un apel către judecătorii şi procurorii din R. Moldova

Preşedintele Maia Sandu le-a transmis azi judecătorilor şi procurorilor că reformele în justiţie vor fi făcute chiar dacă cineva dintre ei va încerca să se opună. În deschiderea Forumului "Reformarea Justiţiei şi Combaterea Corupţiei", şeful statului a sublinat că obiectivul prioritar al actualei guvernări este lupta cu infractorii care au transformat instituţiile statului în surse din care se îmbogăţesc.

Maia Sandu a declarat că în Republica Moldova e sărăcie din cauza corupţiei care împiedică dezvoltarea statului. Preşedintele s-a adresat angajaţilor din sistemul justiţiei şi le-a ppromis că reformele vor avea loc chiar dacă unii dintre ei vor încerca să opună rezistenţă.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Aveţi acum de făcut o alegere. Dacă decideţi să puneţi umărul la schimbare, sunt convinsă că transformarea se va produce mai rapid, în interesul tuturor celor implicaţi şi în beneficiul întregii societăţi. Dacă veţi alege să puneţi beţe în roate, vreau să vă spun că lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbării. Mecanismul evaluării performanţelor şi al verificării integrităţii  fiecărui în domeniu va fi pus în funcţiune. Însă rezistenţa opusă va determina cetăţenii să piardă şi mai mult încrederea în sector.”

În luarea sa de cuvânt, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea s-a arătat convins că rezistenţa împotriva reformelor din justiţie va fi puternică, dar a subliniat că acest domeniu nu poate fi scimbat fară a cobate corupţia din sistem.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele Centrului de Resurse Juridice: „Persoanele din sistem care vor putea deveni liderii schimbării sunt demotivaţi şi neîncrezători, se pare că  deja ne-am ciocnit cu lipsa oamenilor destoinici, care să ia locul celor care nu au ce căuta în justiţie, efortul va fi de durată şi unii reformatori nu vor rezista. Totuşi această luptă pentru dreptate trebuie data şi un moment mai bun cred că nu a existat în Republica Moldova. Esenţa acestei reforme este de a-i face pe cei buni din justiţei să creadă că reforma nu este făcută de a prelua controlul aspura justiţie. Ci pentru a înmulţi numărul celor buni din sistem.”

Prezent la forum, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a declarat că Republica Moldova va avea sprijinul necesar din partea UE pentru combaterea corupţiei.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Noi încurajăm autorităţile să aibă o abordare cuprinzătoare în lupta cu corupţia de la îmbunătăţirea situaţiei în intreprinderile de stat, asigurarea unor achiziţii publice transparente, îmbunătăţirea controalelor în toate instituţile publice în consolidarea sistemului avertizorilor de integritate şi altele.”

În prezent, pe numele mai multor judecători şi procurori din Republica Moldova sunt deschise dosare penale pentru abuz în serviciu şi îmbogăţire ilicită. De mai bine de o lună de zile e cercetat şi Procurorul General suspendat Alexandr Stoianoglo. Acesta se declară victima unui dosar politic şi şi-a exprimat îngrijorările într-o scrisoare pe care a expediat-o tuturor ambasadorilor acreditaţi în Republica Moldova.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de Concept privind evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor. Potrivit documentului, experţi internaţionali şi o comisie de evaluare din Republica Moldova vor verifica diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile procurorilor şi judecătorilor. Ar urma să fie verificate şi proprietăţile membrilor lor de familie.

Experţii vor analiza dosarele deschise de procurori în cazuri controversate şi deciziile judecătorilor care ulterior au fost contestate. Procurorii şi judecătorii care nu vor trece testul evaluării urmează să fie eliminaţi din sistemul justiţiei.