JUSTIŢIE

Judecătorii vinovaţi de condamnarea la CEDO vor plăti prejudiciile provocate

post-img

Statul va putea înainta acţiuni de regres împotriva judecătorilor vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ministerul Justiţiei urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acţiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui cinci ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură joi, 16 iulie, la şedinţa Parlamentului, transmite IPN.

„Se flexibilizează termenul de atragere la răspundere materială a acestor judecători. Or, astăzi sunt nişte termene restrânse, procedura fiind extrem de birocratizată, fapt care duce la ceea că statul, după hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, nu mai poate acţiona, deoarece în majoritatea cazurilor expiră termenele de prescripţie pentru ca aceştia să fie atraşi la răspundere”, a declarat ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, în plenul Parlamentului.

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială, proporţional gradului de vinovăţie stabilit în acţiunea de regres a statului faţă de aceştia prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate din bani publici.

În proiect se menţionează că legea garantează principiul inviolabilităţii judecătorului, or, acesta urmează a fi tras la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentinţă definitivă a fost stabilită vinovăţia lui sau în acţiunile sau inacţiunile acestuia a fost constatată intenţia sau neglijenţa gravă, potrivit unei proceduri disciplinare.

Ministrul a declarat că odată cu adoptarea acestui proiect, vor fi pornite acţiunile de regres, iar judecătorii nu vor mai putea să manipuleze opinia publică invocând imunitatea care le este garantată.