JUSTIŢIE

Ministerul Justiţiei recomandă judecătorilor să analizeze opinia Comisiei de la Veneţia

post-img

Opinia Comisiei de la Veneţia a fost publicată. Vineri, 11 octombrie, Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei a discutat proiectul de lege privind reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a organelor procuraturii, prezentat de ministrul Justiţiei doamna Olesea Stamante. În urma dezbaterilor, Comisia de la Veneţia a adoptat o opinie preliminară referitoare la proiectul de lege, urmînd ca opinia finală să fie adoptată la următoarea sesiune, din 6-7 decembrie 2019.

În opinia preliminara adoptată, Comisia de la Veneţia a statuat că situaţiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupţiei, pot justifica soluţii radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflaţi în funcţie. Comisia a remarcat că ţine de competenţa autorităţilor Republicii Moldova să decidă dacă situaţia actuală din sistemul judecătoresc constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curţii Supreme de Justiţie, aşa cum se prevede în proiectul de lege, scrie ministra Justiţiei.

Totodată, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curţii Supreme de Justiţie şi a subliniat faptul că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum şi implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituţiei.

Comisia de la Veneţia a recomandat totodată asigurarea unui apel efectiv într-o instanţă judiciară, asigurarea independenţei şi integrităţii membrilor comisiei de evaluare extraordinară, precum şi asigurarea clarităţii criteriilor de evaluare. De asemenea, s-a recomandat ca judecătorii şi procurorii care nu trec evaluarea integrităţii să nu fie menţinuţi în sistem prin transfer într-o instanţă inferioară, ci să fie supuşi măsurilor disciplinare şi demisionaţi, dacă este cazul.

Comisia s-a referit şi la ultimele evenimente legate de revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, menţionând că mandatul acestora trebuie respectat şi că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. Totodată, Comisia de la Veneţia a recomandat şi examinarea oportunităţii evaluării membrilor CSM, la începutul exerciţiului de evaluare.

În această ordine de idei, Ministrul Justiţiei recomandă tuturor judecătorilor să analizeze opinia Comisiei de la Veneţia, inclusiv în contextul ultimelor evenimente din Republica Moldova legate de tentativa de revocare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în lipsa unor temeiuri legale.
 
Textul integral al opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia este disponibil în limba engleză.

„Ministerul Justiţiei va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a organelor procuraturii în vederea îmbunătăţirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cât şi a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor. Imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiţiei va publica proiectul de lege revizuit şi va iniţia noi consultări publice cu părţile interesate, în special judecători, procurori, avocaţi şi societatea civilă. Contăm pe implicarea plenară a tuturor părţilor interesate în vederea finalizării proiectului de lege şi prezentare a acestuia Parlamentului pentru adoptare”, mai spune ministrul justiţiei.