VIDEO. Jafuri de lux, comise în Germania şi Italia de un grup format din cetăţeni ai R. Moldova
Sursa foto:Europol Vizualizari:

VIDEO. Jafuri de lux, comise în Germania şi Italia de un grup format din cetăţeni ai R. Moldova

O grupare criminală, formată din 17 cetăţeni ai Republicii Moldova, specializată în comiterea furturilor în proporţii deosebit de mari pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene, a fost anihilată de către oamenii legii, în urma unei cooperări internaţionale.

Potrivit informaţiilor, acţiunile grupării au fost documentate începând cu anul 2016. S-a stabilită că gruparea avea drept ţintă banii, metalele şi pietrele preţioase, obiectele de artă, obiecte din automobile. Aceştia comiteau şi atacuri tâlhăreşti. Ulterior, o parte din bunurile furate erau aduse prin contrabandă în R. Moldova, unde le vindeau, iar banii erau investiţi în imobile şi automobile de lux, precum şi afaceri legate de prestarea serviciilor.

În principal, gruparea formată din 17 cetăţeni ai R. Moldova activau pe teritoriul Germaniei şi Italiei, şi utilizau pentru deplasare automobile de lux de model Mercedes, BMW, Porsche etc.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, PCCOCS să INI au desfăşurat o colaborare internaţională prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi autorităţile de aplicare a legii din Hamburg, care efectuează investigaţii privind o serie de cazuri de efracţie în oraşul Hamburg şi în alte zone ale Germaniei, aceste infracţiuni fiind identificate în 2017 – 2018, deja ca fenomen.

În acest sens, la 5 decembrie curent, a fost desfăşurată o operaţiune specială, materializată prin 18 percheziţii la domiciliu şi reţinerea a 2 persoane – cetăţeni ai R. Moldova, cu anunţarea în căutare internaţională a altor coparticipanţi. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate, dispozitive de comunicare, arme, bani şi bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monete cu valoare istorică) în sumă de aproximativ 6 000 000 lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10 000 000 lei.Analiza datelor şi informaţiilor colectate de autorităţile germane, constată săvârşirea a mai mult de 22 de sustrageri, suma prejudiciului materiale fiind estimată la aproximativ 400 000 000 lei.

Persoanele reţinute au fost puse sub învinuire de procurorii PCCOCS, urmând a fi solicitată aplicarea măsurii preventive a arestului.

Similare
RECOMANDĂRI