JUSTIŢIE

Investigaţie: Frauda bancară nu ar fi fost posibilă fără mai multe modificări legislative şi implicarea justiţiei

post-img

Unele elemente din frauda bancară nu ar fi fost posibile fără adoptarea mai multor modificări legislative şi blocarea de către instanţele de judecată şi Curtea Constituţională a unor prevederi legale, care protejau sistemul bancar de fraude de proporţii, se spune într-o investigaţie jurnalistică difuzată în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Autorii investigaţiei se referă la anularea de către Curtea Constituţională a unor prevederi legale care se referă la atribuţiile CNA de suspendare a tranzacţiilor suspecte şi obligaţia de raportare de către instituţiile bancare a tuturor tranzacţiilor care depăşesc suma de 500 de mii de lei. Astfel, a fost dezactivat aşa-zisul „buton roşu” al Serviciului de prevenire şi combaterea spălării banilor.

Expertul financiar-bancar Sergiu Tofilat consideră că aceste modificări au tăiat din împuternicirile CNA-ului de a preveni şi a combate spălarea banilor. „Şi nu ştiu de ce şeful de atunci al CNA, domnul Chetraru, nu a pomenit nimic, nu a ridicat problema că li se taie din instrumente şi nu vor putea preveni şi combate spălarea banilor”, spune Sergiu Tofilat.

De asemenea, în investigaţie se spune că ulterior Curtea Constituţională  ar fi suspendat un regulament al Băncii Naţionale, care stabilea că o bancă din Moldova poate acorda cel mult 100-150 de milioane de lei unui singur beneficiar. „Le-a reuşit, prin această decizie a Curţii Constituţionale, de a fi dezactivat aşa-numitul „buton roşu” pe care îl avea în posesie BNM. Practic, au redus la zero modificările făcute anterior în legislaţie”, spune fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, referindu-se la modificări făcute la insistenţa Fondului Monetar Internaţional care aveau scopul de a limita intervenţia brutală a instanţelor de judecată în gestionarea proceselor legate de transferul mijloacelor, în special a celor de provenienţă dubioasă.