JUSTIŢIE

Instanţa a refuzat eliberarea lui Gheorghe Petic sub garanţia a doi deputaţi, dar şi cererea de recuzare a completului de judecători

Zeci de oameni au protestat şi astăzi în faţa Curţii de Apel din Chişinău şi au cerut eliberarea fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic, condamnat pentru viol. Câţiva deputaţi din blocul Acum dar şi avocaţii lui Petic cer repetat judecătorilor eliberarea sub proprie garanţie.

În timp ce unii protestau, avocaţii lui Petic au cerut recuzarea completului de judecători în frunte cu Oxana Robu. Instanţa, însă, a refuzat cererea.
Acum nu mai merge o luptă între mine şi Jizdan sau Plahotniuc. Merge o luptă între putregaiul din instanţele de judecată şi actuala majoritate parlamentară. Prin mine vor să se răfuie vor să se răfuie pe majoritatea parlamentară care le-a declarat război”, a spus Gheorghe Petic.

Gheorghe Petic recunoaşte că după ce s-a schimbat guvernarea, condiţiile de detenţie i-au fost îmbunătăţite:

„Acum diferenţa dintre beciul cela mucegăit, diferenţa este că pereţii sunt de culoare albă, iar acolo erau mucegăiţi. În rest sunt ţinut în izolare. Vă daţi seama, de nouă luni, nu discut cu nimeni, dar vreau să-l informez pe Alexandru Jizdan, care stă în Parlament, că totul e bine. Alexandru, psihologic stau foarte fain”.

La şedinţa de judecată au venit şi câţiva deputaţi ai Blocului "Acum". Aceştia au solicitat eliberarea lui Gheorghe Petic sub propria garanţie.

„Am scris o cerere de garanţie personală, prin care garantez comportamentul lui Gheorghe Petic şi sunt gata să vin cu acea sumă de bani pe care o va calcul completul de judecată. Precum vede cerere mea a fost respinsă, nu ştiu din ce motive”, a declarat Inga Grigoriu, deputată a blocului ACUM.

Pentru că solicitarea deputaţilor a fost respinsă, susţinătorii lui Petic au depus şi ei cereri privind eliberarea fostului poliţist de frontieră sub garanţia lor personală.

„Să deschidem un cont, de la toată populaţia să strângem bani, pentru ca să-l scoatem la domiciliu sub cauţiune, pe bani foarte mulţi, cât vor ei. Asta-i unica metodă de a-l scoate la libertate.

„Doamna ministră, nou investită, vă rog, faceţi dreptate. Toţi judecătorii să plece la penitenciar. Poporul nu mai poate suporta. Poporul o să iei furcile în mână. Ajunge!”.

„Lipsesc o mulţime de probe şi domnul Gheorghe Petic este supus unei tergiversări diabolice, satanice a sistemului judiciar-plahotniucist”.

„Noi mai departe protestăm până îl vor elibera. Omul nu este vinovat. Deci, acest om, vinovat nu este. Vinovat e Plahotniuc, e Şor care a plecat, e K-1 care a ucis omul lângă un restaurant”.

Şi avocaţii spun că vor continua lupta la Curtea Supremă de Justiţie.

„Fapta care i se impută lui Gheorghe Petic este una mai puţin gravă. Nu este vorba despre un omor, nu este vorba de o infracţiune deosebit sau excepţional de gravă. Sancţiunea articolului respectiv prevede împăcarea părţilor, prevede şi o pedeapsă non privativă de liberate. Care este necesitatea cercetării lui Gheorghe Petic în condiţii de detenţie nu este clar. Vom sesiza Curtea Supremă cu un recurs, să vedem ce spune instanţa superioară”, a declarat Angela Istrati, avocata lui Gheorghe Petic.

Precizăm că ieri, după şedinţă de judecată Gheorghe Petic a fugit din sala de judecată şi a protestat în faţa Curţii de Apel. Ulterior, instanţa a venit cu o reacţie, menţionând că Inspectoratul General al Poliţiei nu a asigurat măsurile se securitate cuvenite. Instanţa a trimis şi o scrisoare Guvernului, Preşedinţiei, Parlamentului, dar şi misiunilor diplomatice, în care califică acţiunile de ieri drept "imixtiune şi presiune directă asupra completului de judecată".