Încă un bănuit, responsabil de falsificarea a peste 500 de acte în dosarul exploatării prin muncă în Franţa – trimis în judecată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Încă un bănuit, responsabil de falsificarea a peste 500 de acte în dosarul exploatării prin muncă în Franţa – trimis în judecată

Procuratura Generală a terminat urmărirea penală şi a trimis în judecată dosarul de învinuire a unui cetăţean basarabean, care a falsificat cel puţin 500 de acte, inclusiv cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti, folosite ulterior în scopul exploatării prin muncă, în Franţa, a persoanelor venite preponderent din R. Moldova.

Învinuitul şi-a desfăşurat activitatea ilegală din anul 2015 până la începutul lui 2021, când a fost arestat. În rezultat, potrivit estimărilor, acesta a obţinut un venit infracţional de peste 400.000 MDL. La solicitarea procurorilor, pe bunurile învinuitului (inclusiv trei automobile de lux) au fost aplicate sechestre, în sumă de peste 1,5 milioane MDL, care vor asigura încasarea contravalorii venitului ilicit.

În Franţa, sub acuzare au fost puse 14 persoane, dintre care cetăţeni români,  francezi şi moldoveni,  care aveau rolul de recrutare a victimelor şi supravegherea acestora. Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franţa a constituit peste 12 milioane EUR. În R. Moldova, suma estimativă a veniturilor obţinute pe cale criminală este de peste 20 milioane MDL.

În acest context, procurorii îndeamnă cetăţenii să manifeste vigilenţă şi atenţionează asupra riscurilor procurării, transportării, deţinerii şi folosirii actelor false în străinătate, unde astfel de acte ar putea fi folosite  ca instrument de şantaj din partea traficanţilor de persoane.

De asemenea, oamenii legii recomandă cetăţenilor care dispun de astfel de acte false să le transmită autorităţilor statale, astfel încât să devină posibilă evitarea răspunderii penale. Altfel, persoanele care decid să comită astfel de infracţiuni,  riscă nu doar pedepse penale, ci şi confiscarea bunurilor obţinute pe cale criminală.
 
Similare
RECOMANDĂRI