JUSTIŢIE

Implementarea Acordului de Asociere cu UE: Experţii spun că doar 18% dintre acţiunile preconizate de Ministerul Justiţiei au fost realizate

În Justiţie sunt cele mai multe restanţe faţă de angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a adopta principiile europene. O confirmă rezultatele unei evaluări, făcute de experţii IDIŞ "Viitorul", asupra implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Specialiştii au constatat că, în special, nu este asigurată transparenţa în procesul decizional, iar integritatea judecătorilor nu este evaluată corespunzător.

Experţii dau o notă mică puţinelor reforme făcute în Justiţie.

„Evaluarea noastră arată că acţiunile preconizate de minister au fost realizate în proporţii de 18%.. Spre exemplu, dacă ministerul şi-a propus ca scop, să evalueze integritatea tuturor judecătorilor, şi să verifice acele declaraţii de avere şi interese personale, atunci vedem că aceasta, de facto, nu s-a realizat. Respectiv nota noastră este destul de mică”, spune Viorel Pârvan, expert în domeniul juridic.
 
Potrivit experţilor, cele mai palpabile reforme au fost realizate în domeniul fiscalităţii.
 
„Serviciul Fiscal de stat a făcut eforturi destul de însemnate. Vorbim de împlimentarea Acordului de Asociere. Deci, a fost îmbunătăţită legislaţia fiscală în ceea ce priveşte taxa cu valoarea adăugată, au fost introduse raţionalizări în impunerea produselor de tutun şi a produselor alcoolice”, spune Angela Secrieru, expert în politici financiare.
 
Mai puţine progrese au fost înregistrate în sectorul energetic şi al gazelor naturale. Liberalizarea pieţei depinde de interconexiunea energetică a Republicii Moldova cu România, proces care se realizează cu întârziere.
 
„Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este de o importanţă strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. În anul 2015 a demarat acest proces a acestei conexiuni, a fost realizat procesul tehnic. Putea să se realizeze mai rapid, în condiţiile că avem asistenţă financiară, avem capacitate umană. Mai degrabă lucrurile sau împotmolit în domeniul voienţei politice”, mai spune expertul Ion Tăbârţă.
 
Nici la domeniul calităţii apelor şi gestionării resurselor nu stăm prea bine. Doar 25 la sută dintre satele Republicii Moldova sunt conectate la apă şi canalizare. Raportul privind evaluarea implementării Acordului de Asociere, cu recomandările de rigoare, va fi transmis ministerelor care au fost supuse analizei. Aminitim că, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat la data de 27 iunie 2014.