JUSTIŢIE

„Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina”. Procuratura Generală oferă detalii despre audierea ex-Preşedintelui Republicii Moldova în cadrul dosarului „Energocom”

post-img

Procuratura Generală informează că astăzi, 29 decembrie 2021, ex-Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a prezentat în faţa procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal (Depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat), în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Potrivit PG, bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deţinut funcţia de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei şi comerţului.

Mai exact, acesta din poziţia pe care o avea la acel moment, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai ieftin cu 29%.

„Urmare a acţiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari în valoare de 11 927 173 Dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.
Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova.

În cadrul audierilor de astăzi, domnul Igor Dodon nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea faptei de care este bănuit. Concomitent, dumnealui pentru ziua de azi nu a dat careva declaraţii, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi şi a se pregăti de audieri, ţinând cont de complexitatea cazului”, se arată în comunicatul de presă al PG.

Subsecvent, în privinţa domnului Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condiţiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

Persoana acuzată de săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăţia sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.