JUSTIŢIE

Guvernul a plătit peste un milion de lei pentru a-şi evalua reforma Justiţiei. Experţii, însă, spun că nu văd rostul acestei cercetări

Reforma justiţiei din Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. O susţin experţii de la "Institutul de Dezvoltarea din Moldova", o organizaţie neguvernamentală puţin cunoscută în Republica Moldova. Guvernul a fost cel care a plătit peste un milion de lei acestui ONG, pentru a evalua politicile din domeniul reformei Justiţiei.

„Cred că suntem pe o direcţie bună, dar trebuie să respectăm faptul că noile idei şi concepte au nevoie de timp pentru a fi implementate, trebuie să le dăm mai multă putere celor care trebuie să le implementeze, judecătorilor înşişi, dacă vorbim de sistemul judiciar, dar şi politicienilor si, de asemenea, Ministerului Justiţiei. Nu trebuie să punem tot procesul de creare a politicilor în seama societăţii civile şi a donatorilor”, a spus Carsten Mahnke, coordonator de proiect, Germania

Concluziile prezentate de ONG-ul plătit de stat sunt la polul opus faţă de raportul recent al Comisiei Internaţionale a Juriştilor. În acel document se spunea că judecătorii trăiesc cu frică faţă de puterea politică.

„Judecătorii, în general, trăiesc într-o stare de frică. Este foarte dificil să exprimi în engleză acest sentiment. Au frica de a-şi exprima opinia despre situaţia din sistemul judecătoresc şi de a fi traşi la răspundere pentru pronunţarea unei hotârâri contrarea dezideratelor Procuraturii sau ale oamenilor de la putere”, spunea Massimo Frigo, consilier juridic principal, Comisia Internaţională a Juriştilor pentru Europa şi Asia Centrală

„Când vine vorba de frica din interiorul sistemului, nu văd dovezi privind aşa ceva. Este, probabil, ceva ce se aude, ceea ce unii oameni cred, nu sunt foarte sigur”, a mai spus Carsten Mahnke. 

Experţii independenţi, invitaţi la prezentarea concluziilor, spun că nu văd rostul acestei cercetări. Mai ales că instituţiile europene de profil au dat deja o apreciere sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

„Pentru mine apare, care a fost rostul evaluării la moment, luând în considerare că strategia de reformă a sectorului justiţiei şi alte documente strategice au fost evaluate de către experţii Consiliului Europei, a Uniunii Europene, a Programului Naţiuniolr Unite pentru Dezvoltare. Şi mai ales că Republicii Moldova i s-a refuzat asistenţa macrofinanciară în legătură cu implimentarea dezastruasă a reformelor din domeniul justiţiei”, spune Ion Guzun,  co-fondator al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Institutul de Dezvoltare din Moldova a obţinut un contract de peste un million de lei din partea statului, şi a angajat 6 experţi, 4 străini si doi autohtoni, pentru a evalua reforma justiţiei. Rezultatele raportului nu au fost prezentate. La solicitarea TVR Moldova, preşedintele ONG-ului, Corneliu Omelian a menţionat că acestea vor fi expediate imediat dupa ce raportul va fi tradus.