Fostul şef al Pernitenciarului nr.13 a părăsit ţara. Pântea a fost anunţat în urmărire generală.
Vizualizari:

Fostul şef al Pernitenciarului nr.13 a părăsit ţara. Pântea a fost anunţat în urmărire generală.

Igor Pântea, fostul şef al Penitenciarului nr.13 din Chişinău, a părăsit teritoriul Republicii Moldova şi se eschivează de la răspunderea penală. Procurorul Ion Bazatin a confirmat, vineri, plecarea lui Pântea şi a solicitat pe numele lui mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Pântea a fost anunţat în urmărire generală.

Igor Pântea urma să fie adus forţat la şedinţa de judecată de vineri, într-un dosar pentru tortură  în care fostul şef al închisorii din Chişinău are statut de învinuit . Poliţiştii care au fost la domiciliul lui Pântea de mai multe ori au raportat că în locuinţă nu este nimeni, iar vecinii spun că nu l-au văzut de mai mult timp,scrie anticorupţie.md.

Avocatul lui Pântea nu a putut să răspundă unde se află clientul său şi de ce nu s-a prezentat la şedinţă. Telefonul inculpatului este închis.

Procurorul a comunicat că deţine informaţia că Igor Pântea a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria, a ajuns în Kiev, de unde a plecat cu avionul  în Statele Unite. ”Există procedura de extrădare, vom face un demers oficial. Dar este nevoie de anexat mandatul de arestare tradus. Totodată, solicit ca instanţa să se pronunţe asupra posibilităţii examinării dosarului în lipsa lui Pântea”, a declarat în instanţă omul legii.

După patru ore de deliberări instanţa a decis că înainte de a se pronunţa asupra mandatului  de arestare poliţiltii să verifice o altă locuinţă în care s-ar putea ascunde Pântea.

Ex-poliţistul Igor Pântea, în vârstă de 50 de ani, născut Hărbălău, a fost numit şef la Penitenciarul nr.13 în noiembrie 2016, după ce fostul şef al instituţiei, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deţinut. Până la numirea în funcţie, Igor Pântea a deţinut aproape trei luni interimatul.

Igor Pântea mai este învinuit de către procurorii militari că în aprilie 2009 a maltratat un protestatar aflat în custodia poliţiei. Instanţa de fond, iar ulterior şi instanţa de apel, l-au condamnat pe Pântea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanţe. La moment, dosarul se află pe rol la Judecătoria Chişinău. Totodată, la CEDO se află o cerere depusă de către avocaţii victimei lui Pântea.

Igor Pântea a depus cererea de demisie la data de 4 iulie.

Similare
RECOMANDĂRI