JUSTIŢIE

Fost poliţist de frontieră şi un actual angajat al Poliţiei Ialoveni, implicaţi într-o grupare de contrabandă cu haşiş. În total - 17 reţinuţi

post-img

O grupare criminală organizată, specializată în contrabandă cu droguri, în special haşiş, a fost deconspirată de către Ofiţerii Direcţiei nr. 4 (Antidrog) al Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu cei ai Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP, procurorii PCCOCS şi angajaţii Serviciului Vamal. Drogurile erau cumpărate din Spania şi ajungeau în Federaţia Rusă.

Din 19 ianuarie şi până astăzi au fost reţinute 17 persoane, dintre care pe teritoriul Republicii Moldova- şapte persoane, printre care liderul şi membrii activi ai grupării. Liderul grupării, s-a dovedit a fi un moldovean de 30 de ani,  fost angajat al poliţiei de frontieră. Acesta a creat un grup criminal organizat şi o schemă prin care transporta drogurile din ţara de origine spre ţările de consum pentru ulterioara realizare. În cadrul investigaţiilor au fost identificate mai multe trasee de deplasare şi transportare a drogurilor, toate acestea ocoleau teritoriul Republicii Moldova.
  
Printre cei reţinuţi este şi un actual angajat al Inspectoratului de Poliţie Ialoveni,  în vârstă de 28 ani, care a activat în calitate de curier în transportarea drogurilor, precum şi racola persoane pentru această activitate.
 
Ca urmare a conlucrării cu organele de drept din Romania, Ucraina, Federaţia Rusă, Bielorusia, Spania, prin intermediul comisiilor rogatorii şi a grupelor comune de investigaţie interstatale, în perioade diferite ale investigaţiilor, din 2016 şi până în prezent, au fost reţinute alte 10 persoane şi confiscate peste 450 kg de haşiş, în sumă de peste 2 milioane de euro.
 
Pe acest caz urmează să fie reţinute şi alte persoane ce activau în calitate de transportatori şi realizatori ai drogurilor, membri activi ai grupării criminale organizate.
 
La moment, cele şapte persoane reţinute în  Moldova au statut de învinuit, iar şase dintre ei au primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile şi unul pe un termen de 20 de zile. Din cei reţinuţi pe teritoriul altor state, trei persoane au fost condamnate la privaţiune de libertate pe un termen de 15, 17 şi 6 ani.
 
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele reţinute riscă de la 7 la 15 ani privaţiune de libertate.