JUSTIŢIE

Fost membru CSM: Concursurile organizate de instituţie sunt mimate

post-img

Concursurile publice organizate de către Consiliul Superior al Magistraturii sunt mimate, iar sistemul judecătoresc este docil politicului. Declaraţii în acest sens a făcut Teo Cârnaţ, fost membru al CSM, notează IPN.

Ex-funcţionarul CSM afirmă că instituţia din care a făcut parte lucrează mână în mână cu politicul şi, de cele mai multe ori, judecătorii se supun guvernărilor.

„Puterea în stat este unică şi e ramificată în puterea judecătorească, puterea legislativă şi executivă. Dacă o ramură este slabă cum este puterea judecătorească, aceasta ramură doreşte să-şi caute umbră la ramura puteri legislative, cum este Parlamentul sau executivă. În Republica Moldova această ramură judecătorească deseori şi-a căutat un stăpân”, a declarat Teo Cârnaţ în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate afirmă că de-a lungul anilor, guvernările au pus presiune asupra sistemului, acesta fiind slăbit în loc să se întărească.

„Corpul judecătoresc din Republica Moldova este aşa cum este, reprezintă oglinda societăţii noastre şi în interiorul corpului judecătoresc avem o mână de oameni oneşti, cinstiţi şi curajoşi, iar toţi ceilalţi care sunt în majoritate, din păcate, nu înţeleg că rolul judecătorului în acest stat este unul extrem de important. Această separare a puterilor este foarte importantă pentru a asigura un echilibru şi un control al funcţionării instituţiilor. Nu este doar vina lor, fiindcă de când Republica Moldova există ca stat independent, aproape fiecare guvernare a încercat să pună control asupra acestui sistem. Au exercitat presiuni prin diverse metode asupra judecătorilor, uneori mai moi, uneori mai drastice. Acesta în loc să se întărească, mai mult a slăbit. Oamenii din acest sistem nu au prins la curaj, decât foarte puţini”, a adăugat Olesea Stamate.

Opiniile celor doi foşti funcţionari care au făcut parte din justiţia Republicii Moldova vin în contextul în care timp de două zile, 28-29 iulie, CSM va desfăşura concursul de alegere a preşedintelui Consiliul. Pe lângă preşedintele CSM, urmează a fi aleşi câştigătorii concursurilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte în cadrul Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel Chişinău şi Bălţi, dar şi a altor instanţe din ţară.