Fadei Nagacevschi ridică reforma justiţiei la nivelul unei idei naţionale cu implicarea întregii societăţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fadei Nagacevschi ridică reforma justiţiei la nivelul unei idei naţionale cu implicarea întregii societăţi

Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, susţine că reforma justiţiei trebuie să fie o idee naţională în analiza căreia trebuie să se implice toată societatea. Potrivit lui, urmează discuţii cu reprezentanţii diferitor domenii de activitate, inclusiv judecători, procurori, avocaţi, societatea civilă, pentru a găsi acel consens larg la care face trimitere Comisia de la Veneţia, transmite IPN.

„Până acum nu am avut o idee naţională şi iată că ea a apărut – justiţia. Toţi înţeleg că fără justiţie nu vom avea linişte nici pe teritoriul Republicii Moldova, nu vom avea încredere nici din partea partenerilor externi. Acum există toate elementele, toate circumstanţele pentru ca noi să ne consolidăm şi să facem lucruri bune care vor oferi suveranitate, independenţă şi autoritate Republicii Moldova atât în spaţiul internaţional, cât şi oamenilor le va fi insuflată încrederea că există voinţă”, a continuat Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Ministrul susţine că va transmite suplimentar proiectul privind reforma justiţiei către Comisia de la Veneţia pentru avizare. „Pentru ca toţi să se convingă de faptul că eu nu am venit la putere să acţionez în numele politicienilor, dar în numele acestui stat. Eu am venit să stabilizez sistemul, eu nu mi-am asumat acest mandat pentru a acţiona politic”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Preşedintele Asociaţiei Avocaţilor din Republica Moldova, Emanoil Ploşniţă, este de părere că ar trebui să existe un articol în Codul penal care să prevadă responsabilitatea politicienilor pentru înfăptuirea justiţiei. Potrivit lui, aceasta ar fi o garanţie suplimentară pentru faptul că politicienii vor înceta să se implice în înfăptuirea justiţiei şi acest lucru ar fi posibil, dacă ar exista voinţă politică.

Emanoil Ploşniţă consideră importante discuţiile pe platformă largă referitor la reforma justiţiei şi la fel de important este să se ţină cont de toate părerile.

Similare
RECOMANDĂRI