JUSTIŢIE

Expert: Reducerea termenului de adresare la CEDO va mobiliza reclamanţii

post-img

Modificarea termenului de depunere a cererilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la 6 la 4 luni din momentul epuizării căilor de recurs naţionale, va mobiliza reclamanţii. Termenul redus va intra în vigoare la 1 februarie 2022.

Persoana va trebui să decisă mai rapid dacă doreşte sau nu să se adreseze la CEDO, a menţionat pentru IPN Alexandru Postica, consilier pentru dezvoltare strategică la Promo-LEX. Este vorba despre o modificare discutată de mai mult timp.

„Modificarea în cauză s-a bazat pe o analiză făcută anterior, inclusiv a interesului cetăţenilor”, a explicat Alexandru Postica. Un scop urmărit de autorii modificării în cauză este şi să se trieze cererile fără şanse în faţa Curţii Europene.


Este important să se cunoască faptul că termenul de 4 luni se aplică pentru cauzele în care a fost emisă ultima decizie irevocabilă la nivel naţional, după data de 1 februarie 2022. În cazul în care ultima decizie a fost pronunţată până la 1 februarie, termenul va rămâne de 6 luni, a precizat Alexandru Postica. Ca şi organizaţie, pe parcursul anilor, Promo-LEX are peste 200 de cereri depuse la Curtea Europeană.

„Din experienţa Promo-LEX, cetăţenii ale căror drepturi au fost încălcate, se adresau către avocaţi imediat după decizia pronunţată, în vederea formulării unei plângeri la CEDO. Cu foarte puţine excepţii am examinat cereri care au parvenit în ultimele luni (ale vechiului termen, n.r.), bunăoară în luna a 5-a sau a 6-a. De fapt, nici nu mai aveam timp să scriem cererea dacă cetăţeanul se adresa în ultima lună, pentru că elaborarea unei plângeri necesită ceva timp”, a specificat Alexandru Postica.

Expertul de la Promo-LEX vede avantaje în modificarea făcută în textul Convenţiei.

„Această scurtare a terenului de adresare la CEDO bănuiesc că va determina şi Curtea să examineze mai rapid cererile. Or, noi cunoaştem că aceste termene oarecum sunt legate: cu cât este mai lung termenul de adresare, cu atât este mai lung termenul de examinare. Aceasta ar putea fi în beneficiul reclamantului”, a remarcat Alexandru Postica.

„Eu nu exclud că pot fi anumite situaţii în care o persoană, din diverse motive, n-ar putea să se încadreze în noul termen. Dar, reieşind din ultimele experienţe, nu cred că va fi cazul. Pentru că avem o digitalizare a proceselor judiciare. Hotărârile instanţelor se publică online destul de rapid – în decurs de câteva zile sau chiar în aceeaşi zi decizia este plasată pe site. Deci, cetăţeanul ar putea să ia cunoştinţă, să vadă care sunt argumentele şi să ia o decizie cu privire la adresarea sau neadresarea cu o plângere către Curtea Europeană”, a conchis Alexandru Postica.

Reducerea de la 6 la 4 luni a termenului limită în care poate fi sesizată CEDO după epuizarea căilor de recurs naţionale s-a făcut prin modificarea articolului 35 al Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului. Modificarea a fost aprobată prin Protocolul nr. 15, care intrată în vigoare la 1 februarie anul curent, ca urmare a ratificării de către Italia – ultimul stat semnatar al Convenţiei.