Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert despre desemnarea şefului CNA: Legea va avea efecte în timp şi după 4 ani ea va deschide calea pentru celelalte guvernări

Modificarea legii cu privire la CNA de către actuala guvernare nu este privită cu ochi buni de reprezentanţii societăţii civile. Potrivit experţilor de la Centrul de Resurse Juridice, numirea directorului CNA de către Parlament, la propunerea a 20 de deputaţi, nu face altceva decât să alimenteze suspiciunile privind politizarea acestei instituţii.

Potrivit experţilor, rapiditatea cu care PAS modifică legislaţia pentru a numi alţi oameni în funcţii nu inspiră încrederea unor schimbări ireversibile, notează IPN.

Excluderea obligativităţii organizării concursului public pentru selectarea candidatului la funcţia de director CNA poate fi percepută ca o încercare a guvernării de a-şi subordona această instituţie, spun juriştii.

„Legea va avea efecte în timp şi după 4 ani ea va deschide calea pentru celelalte guvernări să facă la fel. Astfel, CNA niciodată nu va ieşi de sub control politic. În perioada 2009-2014 oponenţii celor care aveau CNA la cheremul lor, se trezeau cu mascaţii la uşă. Am citit nota informativă a acestei legi şi ea nu este convingătoare, fiindcă eşecul concursurilor anterioare, nu justifică faptul că noul director trebuie ales de politic. Dacă am avea un concurs public, cu standarde înalte de transparenţă, aceasta ar fi oferit un plus de credibilitate. Prin această lege s-a ratat şansa de a avea o instituţie independentă şi autonomă”, a spus expertul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Comentatorul politic Ion Tăbârţă spune că iniţiativele PAS de evaluare a activităţii Procurorului General, a directorului CNA, a şefilor instituţiilor aflate sub control parlamentar, denotă o încercare a guvernării de a livra publicului cât mai rapid rezultate.

„Actuala guvernare şi-a propus să creeze instituţii ale statului funcţionale, dar problema acestor schimbări rapide pe care le face PAS este că schimbările par contextuale, pentru o perioadă scurtă. Noi avem nevoie de schimbări care să fie ireversibile. Dacă acum se acţionează contextual, se schimbă puterea politică, şi la fel se va acţiona contextual. La noi s-a mai acţionat în acest fel şi unde am ajuns? Am ajuns la un regim oligarhic în Republica Moldova”, a spus Ion Tăbârţă.

Legea cu privire la CNA a fost modificată de majoritatea PAS, astfel încât candidatul la funcţia de director al instituţiei nu mai este selectat prin concurs public, ci este numit de Parlament, la propunerea a cel puţin 20 de deputaţi. Potrivit guvernării PAS, activitatea actualului şef CNA, Ruslan Flocea, urmează a fi evaluată de comisia parlamentară de profil. În cazul în care activitatea actualului şef CNA va obţine calificativul „nesatisfăcător”, el va fi revocat din funcţie.
Similare
RECOMANDĂRI