Evaluare CNA: domeniile eliberării permiselor de conducere şi înmatriculării transporturilor, afectate grav de riscuri de corupţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Evaluare CNA: domeniile eliberării permiselor de conducere şi înmatriculării transporturilor, afectate grav de riscuri de corupţie

O evaluare a integrităţii instituţionale efectuată de CNA la Departamentul Înmatriculare a Mijloacelor de Transport şi Calificare a Conducătorilor Auto al Agenţiei Servicii Publice constată mai multe riscuri de corupţie care ar afecta zilnic activitatea instituţiei.

Printre principalele riscuri identificate se numără: riscul fraudării rezultatelor examenului de calificare auto, favorizării unor candidaţi, coruperii active şi pasive şi a traficului de influenţă.

Existenţa acestor riscuri de corupţie este demonstrată, de altfel, de faptul că tot mai multe persoane care susţin că pot influenţa funcţionari responsabili de evaluarea cunoştinţelor în cadrul examenului de calificare auto sunt reţinute în flagrant delict de ofiţerii CNA, în perioada 2019 - 6 luni ale lui 2021.
Sumele extorcate de către intermediari pentru a favoriza obţinerea calificativului „admis” pentru o singură probă variază între 350 şi 500 de Euro, iar pentru ambele probe (teoretică şi practică), mita extorcată ajunge până la 1000 de Euro, în funcţie de zona geografică a ţării.

Cauzele acestor manifestări de corupţie ar deriva din Procedura de desfăşurare a examenului şi condiţiile de obţinere a dreptului de a conduce vehicule, care este una defectuoasă. Astfel, unii candidaţi sunt admişi la examen în lipsa unei programări prealabile. O altă problemă se referă la realizarea frauduloasă a unor programări, care ulterior sunt utilizate în interesul altor persoane, contra remunerărilor ilicite. Aşa gen de servicii sunt propuse nestingherit prin intermediul reţelelor de socializare, inclusiv.

În acelaşi timp, practica de repartizare unilaterală a dosarelor candidaţilor către anumiţi examinatori la proba practică ar crea condiţii pentru scheme de corupţie.

Un alt aspect, identificat în timpul evaluării integrităţii instituţionale, ţine de cadrul normativ cu privire la procedura de înmatriculare a vehiculelor, care este unul defectuos şi abuziv. Astfel, prin admiterea înmatriculării şi transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculelor aflate în căutare naţională sau internaţională, precum şi a vehiculelor cu numărul de identificare nimicit intenţionat, falsificat sau contrafăcut ar crea condiţii pentru legalizarea unor posibile scheme infracţionale.

Evaluarea a mai stabilit că, cadrul normativ privind siguranţa traficului rutier atribuie unor autorităţi competenţe excesive, capabile să genereze abuzuri. Un exemplu în acest sens ar fi normele defectuoase aferente procedurii de nimicire a permiselor de conducere, dar şi normele discriminatorii cu privire la procedura de preschimbare a permisului de conducere obţinut în regiunea Transnistreană.

Remarcăm că, impactul acestor riscuri este unul grav şi încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă şi integritate fizică.

Astfel, pentru a elimina riscurile de corupţie, CNA a formulat şi a prezentat entităţii publice evaluate, inclusiv Guvernului şi ministerelor de resort, o serie de recomandări, implementarea cărora urmează a fi monitorizată ulterior.
 
Similare
RECOMANDĂRI