Europa Liberă. Cum şi de ce a ajuns tocmai acum în atenţia justiţiei britanice cazul lui Luca Filat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Liberă. Cum şi de ce a ajuns tocmai acum în atenţia justiţiei britanice cazul lui Luca Filat

Agenţia Naţională pentru pentru Combaterea Infracţiunilor din Marea Britanie, National Crime Agency, a spus astăzi Europei Libere de ce a ajuns anume acum în atenţia justiţiei britanice cazul lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat.

investigaţie a Agenţiei arată că, la cei 22 de ani ai săi, Luca Filat locuieşte din 2016 la Londra, unde şi-a cumpărat un Bentley de 200 de mii de lire sterline, a închiriat un apartament de peste o mie de lire pe zi plătit pe un an înainte, a dus un mod de viaţă extravagant, cheltuind sume de bani semnificative pe bunuri şi servicii de lux.

Agenţia a făcut publice toate aceste detalii joi, 7 februarie, când judecătorul Michael Snow de la un tribunal al Londrei a dat curs cererii Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţiunilor de a confisca din conturile lui Luca Filat alte aproape jumătate de milion de lire, spunând că banii au provenit cel mai probabil din activităţile criminale ale tatălui său în Moldova. Conturile lui Luca Filat au fost îngheţate în luna mai anul trecut, cerându-se să justifice de unde are banii, lucru pe care fiul fostului premier nu l-a făcut.

 

Anunţul de joi al Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţiunilor din Marea Britanie a cauzat mare agitaţie în presa moldoveană, căzând în plină campanie electorală. Amintirea furtului miliardului, din 2014, este încă vie (foarte vie), iar aliaţi ai fostului premier, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupţie, candidează la parlamentarele din 24 februarie.

Cum a ajuns aşadar cazul lui Luca Filat în atenţia justiţiei britanice tocmai acum, în plină campanie electorală moldoveană?

Am adresat întrebarea Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţiunilor din Marea Britanie. În răspunsul primit în scris de la o purtătoare de cuvânt se precizează mai întâi că acesta este un caz civil, nu unul penal, adică nu a avut loc vreun proces, ci numai audieri la tribunal. Apoi, din răspuns mai aflăm următoarele:

„Agenţia Naţională pentru Combaterea Infracţiunilor nu poate determina momentul când are loc o audiere sau este examinat un caz în sistemul judiciar.

Punerea tuturor cazurilor pe rol este o responsabilitate şi o funcţie a sistemului judiciar iar scopul general este să se asigure pe cât posibil faptul că toate cazurile sunt audiate sau judecate în conformitate cu interesele justiţiei.

Calendarul audierilor este stabilit în întregime de tribunal şi nu a existat nicio încercare de interferenţă în alegerile moldovene”.

Deci, audierea cazului în justiţia britanică tocmai acum, cu două săptămâni înainte de alegerile moldovene, pare o coincidenţă.

Continuarea materialului o găsiţi aici.

Similare
RECOMANDĂRI