Escrocherie în proporţii deosebit de mari deconspirată de procurorii anticorupţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Escrocherie în proporţii deosebit de mari deconspirată de procurorii anticorupţie

Procuratura Anticorupţie anunţă despre reţinerea a doi bărbaţi, administratori de firmă, şi pornirea urmăririi penale în privinţa acestora, fiind învinuiţi de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi abuz de serviciu, care a cauzat daune considerabile intereselor unei persoane juridice.

Conform materialelor cauzei, doi administratori de afaceri, au pus la cale o schemă, prin care urmăreau deposedarea unui businessman străin de o sumă de bani ce depăşeşte suma de 66 milioane lei. Astfel, cei doi antreprenori, dintre care unul era şi administrator al afacerii străinului, au încheiat un contract fictiv, antedatându-l cu anul 2006, neînregistrat în evidenţa contabilă, prin care o parte îşi asuma efectuarea unui studiu privind potenţialul pieţii Republicii Moldova şi elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenţia Medicamentului, iar costul serviciilor prestate s-a fixat la suma de 2 270 659,58 dolari SUA (ceea ce constituie 45 371 184,40 lei). 

În continuarea realizării intenţiilor sale criminale, folosindu-se de faptul că unul din învinuiţi deţine simultan funcţia de administrator la firma care şi-a asumat efectuarea serviciilor menţionare, dar şi gestionează o companie farmaceutică internaţională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei (2 270 659,58 dolari SUA), prin care noul debitor devenea compania străină. 

În rezultatul încheierii acestor două acte juridice anulabile, administratorul firmei contractante, în scopul ducerii la bun sfârşit a schemei de înşelăciune şi însuşire a banilor străini, s-a adresat în instanţa de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45 3711 84,40 lei, penalitatea în mărime de 16 333 626,38 lei, dobînda de întârziere de 4 094 594 lei, taxa de stat în mărime de 50 000 lei şi cheltuielile pentru asistenţă juridică în mărime de 200 000 lei, astfel solicitând în total încasarea sumei de 66 049 404,78 lei de la compania străină. În continuare, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacţie de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnnă recunoaşterea datoriei indicate.

Drept urmare, instanţa de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea şi a confirmat tranzacţia de împăcare, dispunînd astfel încasarea din contul companiei internaţionale a sumei contestate.

În consecinţa acţiunilor ilegale comune ale antreprenorilor, a fost blocat contul bancar al companiei străine şi extrasă suma de 4 147 951,84 lei, în baza unui act executoriu. Drept consecinţă, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporţii deosebit de mari.

În urma denunţului proprietarului companiei prejudiciate, cetăţean strain, procurorii anticorupţie au pus sub învinuire autorii schemei de înşelăciune, aceştia fiind plasaţi în arest preventiv pe un termen de 30 de zile şi au aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru escrocherie, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activităţi.
Similare
RECOMANDĂRI