JUSTIŢIE

După reţinerea procurorul general suspendat din funcţie, au urmat în lanţ cereri de demisie ale unor procurori, care ar avea grave probleme de integritate

După reţinerea procurorul general suspendat din funcţie, au urmat în lanţ cereri de demisie ale multor procurori, care potrivit experţilor au grave probleme de integritate. Între aceştia se numără şi procurorii adjuncţi ai lui Stoianoglo. În ultimele două săptămâni, zilnic, a plecat din sistem câte un procuror. Potrivit Procuraturii Generale, în această perioadă, au fost înregistrate 11 cereri de demisie, iar nouă dintre acestrea au fost deja acceptate.

Săptămâna trecută, au depus cereri de demisie şeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Ion Caracuian, şi fostul şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, Sergiu Gavajuc. După reţinerea lui Ruslan Popov - unul dintre cei 3 adjuncţi ai procurorului general suspectat de îmbogăţire ilicită, - au demisionat şi ceilalţi doi: Iurie Perevoznic şi Mircea Roşioru. Ultimul a declarat că vrea să ofere posibilitate altor procurori să se afirme la conducerea Procuraturii Generale.

DANIEL GOINIC, consilier juridic: „Când vine un alt procuror este moral corect ca foştii adjuncţi să-şi depună demisia pentru ca procurorul să-şi pună oameni lui de încredere. Cu referire la alte persoane care şi-a depus demisia ca de exemplu: fostul şef la Procuratura Anticorupţie sau fostul şef la PCCOCS. Ei erau persoanele care le-am monitorizat şi am văzut că ei au fost numiţi discreţionar de către procurorul general şi respectiv în baza unui concurs formalist au fost numiţi de către CSP.”

În opinia analiştilor, reforma procuraturii începută de actuala guvernare, a rărit rândurile procurorilor cu grave probleme de integritate care s-au grăbit să-şi dea demisia, pentru a nu fi urmăriţi penal.

 ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Acum în Procuratură se face o reformă profundă şi la baza acestor reforme sunt puse criteriile de integritate. Mă tem că unii dintre cei care pleacă, bănuiesc că ar putea să nu se integreze în cerinţele care acum sunt înaintate faţă de lucrătorii Procuraturi şi pentru a evita nişte situaţii neplăcute ei preferă să părăsească sistemul”

Chiar dacă în ultima perioadă tot mai mulţi procurori pleacă din sistem. Numărul acestor rămâne destul de mare. Potrivit ultimului studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, Republica Moldova are 720 de funcţii de procuror. Ceea ce înseamnă că avem de două ori mai mulţi procurori decât media europeană.