După condamnarea R. Moldova la CEDO în cazul „Gemeni”, procurorii vor porni o procedură penală pentru a clarifica lucrurile
Vizualizari:

După condamnarea R. Moldova la CEDO în cazul „Gemeni”, procurorii vor porni o procedură penală pentru a clarifica lucrurile

Procurorii vor porni în timpul apropiat o procedură penală pentru a clarifica lucrurile după condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cazul „Gemeni”. Despre aceasta a anunţat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, fiind solicitat de jurnalişti, transmite IPN.

După şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor, procurorul-şef a menţionat că toate acţiunile trebuie să fie efectuate în cadrul urmării penale. Urmează să fie audiaţi judecători. Vor fi studiate dosarele, adresările la CEDO şi deciziile emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit lui Stoianoglo, este vorba despre un lucru complex, urmează să fie studiate materialele, după care vor urma decizii.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să achite 3,5 milioane de euro în acest dosar – decizie pronunţată în 2011. Nota de plată a ajuns la executiv luna trecută, iar premierul Ion Chicu a cerut  să fie identificat un mecanism pentru a fi iniţiate acţiuni de regres împotriva judecătorilor care se fac vinovaţi de condamnarea statului.

Într-o sesizare a Ministerului Justiţiei către  Procuratura Generală se cere să fie verificate acţiunile agentului guvernamental care nu a depus la timpul potrivit cerere de revizuire împotriva actelor judecătoreşti ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanţilor. Preşedintele Igor Dodon a declarat că magistraţilor ar trebui să le fie confiscate imobilele şi maşinile, iar din vânzarea acestora, banii să fie vărsaţi în bugetul statului pentru a compensa prejudiciul pe care îl va plăti Guvernul.
Similare
RECOMANDĂRI