JUSTIŢIE

După ce a primit 30 de zile de arest la domiciliu, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu este vinovat

Alexandr Stoioanoglo este în arest la domiciliu desi procurorii au propus arestarea preventivă în penitenciar. Ei nu au decis deocamdată dacă vor contesta decizia judecătorilor. Procurorul general suspendat spune că nu există nicio probă care să îi demonstreze nevinovăţia în timp ce anchetatorii susţin contrariu. Între timp, organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului cer asigurarea unui proces echitabil.

După ce a primit 30 de zile de arest la domiciliu, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu este vinovat şi procurorii nu ar fi prezentat nicio probă care să îi demonstreze vinovăţia. El pledează nevinovat şi susţine că nu are nimic de-a face cu amendamentele care au fost introduse într-o lege în 2011. Avocaţii lui au declarat că vor contesta decizia arestării la Curtea de Apel.

ALEXANDR STOIANOGLO, arestat preventiv: „Iniţiativa a venit de la Centru de Combatere a Crimelor Organizate, a trecut prin Guvernul Filat, expediat în Parlament. Mai mult ca atât, în materialele dosarului sunt înscrisele domnului Lupu. Domnul Stoianoglo a prezentat proiectul la şedinţa parlamentului pe 7-8 aprilie 2011ca preşedeinte al comisiei am semnat raportul, mai mult nimic. Dar, amendamentele de care am fost învinuit au fost introduse de CCEC, semnate de domnul Chetraru.”

Cu probele adunate la dosar, procurorul de caz a reuşit să convingă judecătorul să emită mandar de arest la domiciliu chiar dacă ar fi dorit să fie in penitenciar. Deocamdată nu se ştie dacă va fi contestată decizia judecătorului.

SSINCRON: VICTOR FURTUNĂ, procuror de caz: „Să nu fost dovezi prezentate demersul meu avea să fie respins ca nefondat dar în situaţia respectivă instanţa a dispus admiterea parţială şi a aplicat nu arestul preventiv dar la domiciu, următoarea după gravitate, sunt şi alte măsuri mult mai bânde. Nu m-am decis nici asupra contestării sau necontestării acestei încheieri.”

Între timp, 23 de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declaraţie în care solicită cităm - "nepolitizare, transparenţă şi corectitudine maximă în cazul lui Alexandru Stoianoglo". Şi Avocatul Poporului solicită asigurarea dreptului la un proces echitabil. Şi reprezentanţii Uniunii Europene în Republica Moldova monitorizează acest caz.

Excelenţa Sa JĀNIS MAŽEIKS, ambasadorul U.E. în Republica Moldova: „Noi urmărim îndeaproape cazul şi acuzaţiile care se aduc procurorului general şi vom urmări în continuare... Din punctul nostru de vedere, este vorba de un caz care ţine de sistemul judiciar şi trebuie să rămână anume în sistemul judiciar, să nu iasă în sfera politicului.”

Alexandr Stoianoglo a fost reţinut într-un dosar de corupţie cu 5 capete de acuzare. Procurorul general suspendat este cercetat pentru corupere pasivă, declaraţii mincinoase şi exces de putere în procesul de revizuire a dosarului pe numele lui Veaceslav Platon.