JUSTIŢIE

Dosarul „Tomograf 1”: Şeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnostic va ajunge pe banca acuzaţilor

post-img

Procurorii anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au expediat spre examinare instanţei de judecată cauza penală pe două capete de acuzare - abuzul de serviciu şi îmbogăţirea ilicită, în privinţa şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală din Chişinău (IMSP CRDM), reţinut la 30 iulie 2018, de către procurori şi ofiţerii CNA.

Potrivit materialelor cauzei, învinuitul, în perioada ianuarie 2017 – iulie 2018, acţionând împreună cu mai mulţi angajaţi ai instituţiilor medicale de stat şi private din ţară, percepea sistematic de la pacienţi, inclusiv cei asiguraţi medical, sume de bani care variau între 950 – 5400 lei pentru investigaţii tomografice. Banii nu erau achitaţi la casieria spitalului, cu excepţia unor încasări sporadice pentru investigaţii mai puţin costisitoare.

Investigaţiile erau efectuate cu un tomograf performant din dotarea Centrului Republican de Diagnostic, iar pacienţii erau îndreptaţi de către medici specialişti de la diverse instituţii medicale în urma unor înţelegeri prealabile cu învinuitul, care periodic remunera medicii cu sume ce variau între 50-200 lei.

Conform probatoriului, prin acţiunile prejudiciabile menţionate, şeful de secţie a prejudiciat material IMSP CRDM cu suma de 1 080 000 lei, ceea ce constituie daune materiale în proporţii deosebit de mari, acestuia fiindu-i incriminată infracţiunea de abuz de serviciu cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi drepturilor persoanelor fizice şi juridice, acţiuni soldate cu urmări grave (art.327 alin.(2) lit.b1) şi c) din Codul Penal).

Tot el, este învinuit de săvârşirea infracţiunii de îmbogăţire ilicită, prevăzută la art. art.3302 alin.(1) din Codul penal. Astfel, în cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate de la domiciliul şi casetele metalice închiriate de către învinuit la băncile comerciale, mijloace băneşti în lei, euro şi dolari americani în sumă totală de 6 568 982 lei.

Drept urmare, în urma investigaţiilor, s-a atestat o sumă de 3 568 862 lei de provenienţă nejustificată, banii respectivi fiind obţinuţi ilegal, inclusiv în rezultatul acţiunilor prejudiciabile comise sub forma abuzului de serviciu săvârşit în circumstanţe expuse .

La solicitarea procurorului, medicul a fost suspendat din funcţie, acesta recunoaşte parţial fapta comisă şi se află în prezent în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de cel mult 8000 u.c. sau cu închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de maxim 10 ani.

Totodată, IMSP CRDM a înaintat o cauză civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat în sumă de 1 080 000 lei, iar procurorii au aplicat sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale învinuitului, precum şi pe mijloace băneşti în lei şi valută străină în sumă totală de 6 568 982 lei.
 

Medici sau oameni de afaceri? 7 milioane de lei confiscate în urma operaţiunii "Tomograf", cum funcţiona schema