JUSTIŢIE

Dosarul soţilor Duca, transmis instanţei de judecată. Şi-au atribuit, în mod ilicit, salarii mai mari şi prime

post-img

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis instanţei de judecată spre examinare, cauza penală în privinţa ex-preşedintelui Academiei de Ştiinţe din Moldova Gheorghe Duca şi a soţiei acestuia - fost rector al Universităţii Academiei de Ştiinţe, fiindu-le incriminat excesul de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite în perioada de timp cuprinsă între 1 ianuarie 2011 şi 30 iunie 2016, cu cauzarea daunelor considerabile.

Temei pentru începerea urmăririi penale a servit sesizarea unui angajat al Academiei de Ştiinţe, precum şi rezultatele inspectării financiare tematice.

Astfel, conform materialelor cauzei, soţii învinuiţi, deţinând funcţii de conducere în cadrul Academiei de Ştiinţe şi respectiv Universităţii acesteia, având atribuţii de gestionare a finanţelor şi contabilităţii, au comis un şir de încălcări, care au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 929 536,67 lei.

Concret, învinuiţii, acţionând în comun, în calitate de conducători ai instituţiilor, prin cumul - cercetători ştiinţifici, şi-au atribuit în mod ilicit, salarii mai mari pentru activităţile de administrare şi cercetare desfăşurate, decât zilele efectiv lucrate, precum şi prime şi sporuri nejustificate, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele ţării şi concedii de recuperare, fapt neindicat în tabelele de pontaj.

Pe durata anchetei, în privinţa învinuiţilor a fost dispusă măsura preventivă de obligare de a nu părăsi ţara, la moment nefiindu-le aplicată vreo măsură preventivă. Pe casa de locuit a acestora, procurorul a aplicat sechestru, fiind înaintată şi o acţiune civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat.

De menţionat că învinuiţii, fiind cercetaţi penal, şi-au depus demisiile din funcţiile deţinute. Iar dacă instanţa îi va găsi vinovaţi pentru săvârşirea excesului de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile statului, aceştia riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 650 la 1150 u.c. sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 2 la 5 ani.