JUSTIŢIE

Dosarul pe numele interlopului Gheorghe Nazaruc a fost expediat în judecată

post-img

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală în privinţa interlopului Gheorghe NAzaruc, cu dublă cetăţenie, anunţat în căutare pentru şantaj şi extrădat recent Chişinăului de autorităţile ucrainene. Ulterior, cauza a fost expediată în judecată pentru examinare în fond. Totodată, în urma investigaţiilor procurorilor au fost eliminate omisiunile tehnice care au dus la intrarea numitului pe teritoriul Republicii Moldova fără ca acesta să fie reţinut.

Numitul este învinuit de organizarea şi comiterea infracţiunii de şantaj comis în proporţii deosebit de mari şi continuă să se afle în stare de arest. Potrivit legii penale, asemenea infracţiuni sunt pedepsite cu închisoare de la 13 la 15 ani. Procuratura menţionează că pe o parte din acest dosar investigaţiile continuă, în vederea identificării şi acumulării probelor în privinţa tuturor persoanelor implicate în comiterea acestei infracţiuni.

Amintim că, deşi învinuitul era anunţat în căutare internaţională, la data de 13 noiembrie 2020 acesta a intrat pe teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul internaţional Chişinău, însă nu a fost reţinut. În acest sens, procurorii PCCOCS au efectuat investigaţiile necesare şi au stabilit că faptul s-a datorat atât aspectelor procedurale, cât şi omisiunilor de natură tehnică.

Mai exact,  numitul a fost anunţat în căutare, în anul 2017, de către Inspectoratul de Poliţie Buiucani din Chişinău al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) al MAI, cu aplicarea în privinţa acestuia a măsurii preventive – arestul. Solicitarea a fost procesată de către Direcţia cooperare poliţienească internaţională (BNC Interpol Chişinău). Aceasta, la rândul ei a prezentat solicitarea către Interpol, însă doar pentru identificare şi localizare, fără aplicarea arestului în privinţa cetăţeanului anunţat în căutare, contrar ordonanţei poliţieneşti.

Un alt aspect ţine de funcţionalitatea programului informatic gestionat de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) al MAI dedicat evidenţei traversării frontierei de stat, implicit depistării persoanelor anunţate în căutare. Astfel, deşi în baza de date a Interpolului persoana era anunţată în căutare, totuşi în baza listei criteriilor stabilite în programul IGPF nu era posibilă identificarea unor astfel de persoane, în cazul care acestea ar fi traversat frontiera cu o altă identitate.

Aplicat situaţiei, atunci când învinuitul a traversat frontiera cu un nume diferit, în baza actelor de identitate emise de Federaţia Rusă, sistemul informatic nu a depistat că de fapt ar fi aceeaşi persoană, chiar dacă ambele identităţi ale aceleaşi persoane erau incluse în baza de date a Interpolului. În rezultatul investigaţiilor, procurorii PCCOCS au expediat către IGP şi IGPF sesizări privind omisiunile constatate. În consecinţă, acestea au fost lichidate, cu asigurarea că programul informatic a fost adaptat prevenirii unor astfel de situaţii. Concomitent, a fost stabilită încălcarea legii contravenţionale de către doi funcţionari ai acestor instituţii.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei.