Dosarul morţii lui Iurii Luncaşu a fost transmis PCCOCS. Cum explică Procuratura
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosarul morţii lui Iurii Luncaşu a fost transmis PCCOCS. Cum explică Procuratura

Dosarul morţii omului de afaceri Iurii Luncaşu a fost tranferat de la Oficiul Buiucani al Procuraturii mun. Chişinău pe masa procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) ieri, 19 august, printr-un ordin al procurorului general interimar Dumitru Robu.

„Ţinând cont de caracterul complex al cauzei penale, care necesita implicarea inclusiv a reprezentanţilor altor organe de forţă pentru a asigura investigarea operativă şi obiectivă a circumstanţelor cazului, a fost dispusă transmitearea dosarului pentru continarea exercitării urmăririi penale în PCCOCS”, este explicaţia Procuraturii Generale, oferită pentru Ziarul de Gardă.
 
Contactat, şeful interimar al PCCOCS, Denis Rotaru, a precizat pentru ZdG că dosarul a fost deschis pentru „omor intenţionat” de către procurorii oficiului Buiucani, nu de PCCOCS, iar acest lucru s-a făcut, în primul rând, pentru că pornirea urmării penale pe acest articol permite oamenilor legii efectuarea mai multor posibilităţi procesul-penale şi anchetarea tuturor versiunilor, inclusiv a sinuciderii sau determinării la sinucidere.
 
„Au fost audiaţi anumiţi martori, au fost stabiliţi alţi martori care urmează a fi audiaţi în timpul apropiat. S-au dispus mai multe expertize. Urmează mai multe cercetări, mai multe examinări. Avem un grup de urmărire penală. Am stabilit un plan de acţiuni, foarte concret, pe care deja îl executăm”, a declarat şeful interimar al PCCOCS, solicitat să ofere detalii despre mersul urmăririi penale.
 
Acesta a declarat că la acest moment sunt verificate toate versiunile, dar că nu există niciun suspect, vând în vedere că este abia a treia zi de anchetă a cazului.
 
Întrebat despre motivul pentru care dosarul a fost transferat la PCCOCS, Denis Rotaru a precizat că procuratura pe care o conduce are „experienţă” în astfel de cazuri şi că dosarul ar fi unul de interes public sporit.
 
Interesul publicului şi „rezonanţa” socială a cazului au fost şi motivele enunţate de şeful Procuraturii Buiucani, Eduard Maşnic, întrebat despre cauza pentru care dosarul i-a fost retras din gestiune şi trasferat la procuratura specializată pe cauze speciale şi combaterea criminalităţii organizate.
 
Întrebat dacă în privinţa lui Borin Babin, şoferul lui Iurii Luncaşu, cel care a apelat la 112 şi a anunţat despre faptul că şeful său s-a sinucis, este aplicată vreo interdicţie de a părăsi localitatea sau altă măsură preventivă, Eduard Maşnic a precizat că în privinţa martorilor nu pot fi aplicate măsuri preventive, dar şi că astfel de informaţii, referitor la martori, constituie secretul anchetei.
 
Şeful Oficiiului Buiucani al Procuraturii mun. Chişinău, Eduard Maşnic, a declarat că principala versiune a anchetei, până a fi transferat dosarul la PCCOCS, era sinuciderea.
 
Eduard Maşnic a mai precizat că rudele lui Iurii Luncaşu nu au fost audiate, având în vedere solicitarea acestora de a da declaraţii după înmormântarea omului de afaceri.
 
Similare
RECOMANDĂRI