JUSTIŢIE

Dosarul interceptărilor ilegale: patru ofiţeri de investigaţie şi trei procurori au statut de bănuiţi

post-img

Procuratura Anticorupţie a anunţat rezultatele investigării cauzei privind interceptarea ilegală. Astfel, În cadrul urmăririi penale au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi: 4 ofiţeri de investigaţie, inclusiv, un şef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţie al IGP şi 3 procurori.

Procuratura Anticorupţie efectuează urmărirea penală în baza art.177 alin.(1/1) şi art.178 alin.(2) lit.lit.a), b) din Codul penal, pe faptele de culegere ilegală a informaţiilor ocrotite de lege (viaţa personală - care constituie secret personal şi familial) fără consimţământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru deţinerea ascunsă a informaţiei, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislaţiei şi cu folosirea situaţiei de serviciu.

Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii septembrie 2019, de către procurorul general, în trei cauze penale, care au fost transmise Procuraturii Anticorupţie pentru efectuarea urmăririi penale în continuare. Cele trei cauze au fost, ulterior, conexate într-o singură procedură.

În cadrul acestei cauze penale, membrii grupului de urmărire penală, au întreprins următoarele acţiuni:
- audieri în calitate de martori - 12 persoane.
- recunoscute şi audiate în calitate de parte vătămată - 4 persoane.
- ridicări de documente şi obiecte - 3.
- examinate documente şi obiecte - 3.
- iniţiate investigaţii în ordinea art.274 din Codul procedură penală în 4 procese penale.

Infracţiunea prevăzută de art. 177 alin.(1/1) din Codul Penal se pedepseşte cu amendă 37.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.

Art.178 alin.(2) lit.lit.a), b) din Codul Penal prevede o pedeapsă cu amendă de până la 37.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 240 de ore, închisoare de până la 3 ani sau privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Amintim că preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, a prezentat astăzi o listă în care se regăsesc mai mulţi susţinători ai Platformei Demnitate şi Adevăr, activişti şi jurnalişti, care ar fi fost interceptaţi.

Vezi şi: 

Gheorghe Cavcaliuc, despre interceptările făcute pe când era la IGP: Resping categoric acuzaţiile aduse la adresa mea

Alexandru Jizdan spune că nu ştie nimic despre interceptările făcute în perioada mandatului său