JUSTIŢIE

Dosarul cetăţenilor turci expulzaţi din Republica Moldova în 2018 rămâne sub supravegherea Consiliului Europei

Dosarul cetăţenilor turci expulzaţi din Republica Moldova în 2018 rămâne sub supravegherea Consiliului Europei. Comitetul de Miniştri al organizaţiei a constatat că Republica Moldova nu a aplicat măsurile necesare pentru a remedia situaţia reclamanţilor şi pentru a preveni asemenea încălcări ale drepturilor omului. Republica Moldova mai are 6 luni la dispoziţie ca să execute recomandările Consiliului Europei în dosarul "Ozdil şi alţii".

La sfârşitul lunii noiembrie, dosarul profesorilor turci a fost analizat pentru a treia oară de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei.  Centrul de Resurse Juridice din Moldova şi Asociaţia Promo-LEX au relatat despre situaţia reală a reclamanţilor şi despe impactul măsurilor întreprinse până acum de către autorităţile de la Chişinău în vederea executării cauzei Ozdil şi alţii. Cele două organizaţii non-guvernamentale au îndemnat autorităţile de la Chişinău să urmeze recomandările Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.  

DANIEL GOINIC, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „Este necesar ca statul cât mai curând posibil să elaboreze amendamentele necesare urmare a deciziei.. Motivarea s-au aducerea la cunoştinţă a reclamanţilor sau viitoriilor străini care sunt motivele extrădării, până acum în practică acest lucru nu se întâmpla. O altă recomadare este ca statul nostru să afle care este situaţuia reală a reclamanţilor în Turcia."

Comitetului de Ministri al Consiliului Europei recomandă autorităţilor Republicii Moldova să examineze şi posibilitatea transferului profesorilor turci în Republica Moldova, pentru ispăşirea pedepsei.

DANIEL GOINIC, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „A solicitat ca statul nostru să reglementeze, ca Parlamentul să aibă o comisie care să analizeze, supravegheze care sunt competenţele şi atribuţiile SIS”.

Următoarea sesiune a Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei la care va fi verificată executarea cauzei "Ozdil şi alţii"  a fost programată pentru luna iunie a anului viitor.

VADIM VIERU, avocat, director de program Promo-LEX: „Până în prezent Guvernul nu  a întreprins măsuri care să execute aceste măsuri generale. Este regretabil, mai are un nou termen până în luna mai ca să execute  aceste recomandări. - Dacă nu vor fi executate ce urmează? - Urmează sancţiuni conform statutului Consilului Europei, până la excluderea din Comitetul CE,  dar evident că nu cred că este cazul.  "

DANIEL GOINIC, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „Nu pot spune că este ultima şedindă. În erarhia Comitetului de Ministri "Ozdil" este în procedură avansată şi de regulă aceste şedinţe vor avea loc de mai multe ori, până când toate problemele vor fi remediate."

În septembrie 2018, Serviciul de Informaţii şi Securitate i-a reţinut şi i-a dus într-o direcţie necunoscută pe şapte angajaţi ai reţelei de licee moldo-turce "Orizont". Mai târziu, fără să fie puşi sub învinuire, ei au fost expulzaţi în Turcia, unde au fost acuzaţi de participare la organizarea tentativei de lovitură de stat din Turcia în anul 2016. Profesorii au primit până la 13 ani de închisoare. Unul dintre ei a fost eliberat anul trecut. La Chişinău, fostul şef al SIS, Vasile Botnari, e singura persoană recunoscută vinovată în acest caz. El s-a ales cu o amendă de 88 de mii de lei şi a fost privat şi de dreptul de a ocupa o funcţie publică în următorii cinci ani.

VADIM VIERU, avocat, director de program Promo-LEX: "Un singur inculpat condamnat, dul Botnari. A mai fost pornită o cauză penală în legătură cu acţiunile pretinse legale ale dlui Stoianoglu, dar nu cunoaştem la ce etapă este, ce statut are şi dacă dul Stoianoglo are vreo atribuţie cu cauza dată.   "

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că reţinerea şi expulzarea cetăţenilor turci a fost o încălcare flagrantă a drepturilor şi libertăţilor omului.