Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosar Filat: Instanţa de judecată a dispus întreruperea şedinţei

Astăzi a avut loc prima şedinţă de judecată în cel de-al doilea dosar în care Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Fostul premier al Republicii Moldova a fost dus la judecătoria Buiucani încătuşat şi păzit de mascaţi. Filat se declară nevinovat. După câteva ore de dezbateri, instanţa de judecată a dispus înreruperea şedinţei, pentru a examina mai multe cereri depuse de apărare. Următoarea şedinţă de judecată ar urma să aibă loc peste două săptămâni.

Dacă în primul dosar in care a fost implicat fostul oficial, şedinţele de judecată s-au desfăşurat cu uşile închise,astăzi judecătorii au permis jurnaliştilor să asiste la şedinţă, dar fără camerele de filmat. Vlad Filat a facut chiar şi două declaraţii. Fostul premier a menţionat că noul său dosar este politic şi a început tocmai acum pentru că urmează alegerile parlamentare. Sedinţa de judecată a durat cateva ore. În tot acest timp,  apărarea a înaintat mai multe cereri, prin care sesizează ilegalităţi. Avocatul susţine că documentele prezentate nu sunt în original, nu s-a ţinut cont de secretul bancar, traducerile nu au fost făcute autorizat. Mai mult, s-a încălcat legea şi când un procuror a semnat rechizitoriul iar altul l-a expediat.
 
Apărarea a cerut şi sesizarea Curtii Constituţionalecare sa se pronunte în privinţa legalităţii unor acţiuni procesuale pe care le întreprind procurorii în cadrul urmării penale.

Instanţa de judecata a dispus întreruperea şedinţei, pentru a examina cererile depuse de apărare.
 
Dosarul în care Vlad Filat este învinuit de spălare de bani a fost trimis în judecată acum trei săptămâni. Conform materialelor facute publice de procurori, fostul premier este acuzat că în 2013 a organizat transferuri ilicite de bani unei companii din Washington, care presta servicii de consultanţă. Fostul premier riscă până la 10 ani de închisoare, in plus. În 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.
Similare
RECOMANDĂRI