JUSTIŢIE

Dorin Chirtoacă este cercetat într-un nou dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

post-img

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al municipiului Chişinău, este cercetat penal într-o nouă cauză penală. Potrivit procurorilor, edilul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă astăzi, însă va fi adusă la cunoştinţă vineri, deoarece Chirtoacă s-ar fi prezentat în faţa procurorului fără avocaţi.

Dorin Chirtoacă a declarat că nu cunoaşte detalii despre dosar şi nu a încălcat legea în activitatea sa.

„Cred că şi-au făcut un abonament, o să-mi atribuie toate acuzaţiile mie. Cred că şi furtul miliardului o să mi-l atribuie tot mie. Am fost citat în mod legal cu citaţie înmânată, aşa cum scrie legea. Presupun că este una dintre chestiunile anunţate anterior. Urmează să vedem. Eu nu am încălcat legea în activitatea mea. Nu mi-au spus despre ce este vorba. Nu cunosc în ce domeniu e acuzaţia. Văd că pe unul l-au omorât în bătaie în instituţiile penitenciare. Am văzut ce se întâmplă în alte cazuri. Am anunţat avocaţii ca să vedem despre ce este vorba”, a spus Chirtoacă pentru protv.md.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obligau Consiliul Municipal Chişinău să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale. Astfel, în perioada  2012 – ianuarie 2017, Primăria Chişinău, reprezentată de primarul general, prin înţelegere prealabilă cu părţile, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe.

Potrivit tranzacţiilor de împăcare, prin acordul comun al părţilor, s-a stabilit ca Primăria Chişinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familială a creditorilor, după proiectul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria Chişinău.

Ulterior, primarul de Chişinău, creditorii şi executorii judecătoreşti au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă bani pe conturile executorilor judecătoreşti. Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanţelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde sume de bani pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată. 

Astfel, primarul general al municipiului Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66,7 milioane de lei, a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari. De asemenea, la Primăria Chişinău este o listă a persoanelor ce necesită asigurarea cu spaţiu locativ conform hotărârilor judecătoreşti în baza titlurilor executorii, iar după ce a fost analizată ordinea de executare a titlurilor executorii s-a constatat că Primăria nu a asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată conform unui registru sau unui program succesiv după principiul „primul venit-primul servit”, repartizarea spaţiului locativ fiind realizată selectiv, preferenţial şi dezordonat. Prin urmare, au fost cauzate daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor persoanelor fizice.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate şi alte persoane care au fost parte la schema infracţională, care a existat de mai mulţi ani în cadrul Primăriei Chişinău.