Doi tineri, trimişi în judecată pentru spălare de bani, prin Rusia, în sumă de circa o jumătate de milion de lei
Sursa foto:PCCOCS Vizualizari:

Doi tineri, trimişi în judecată pentru spălare de bani, prin Rusia, în sumă de circa o jumătate de milion de lei

Doi tineri sunt trimişi în judecată, fiind acuzaţi de spălare de bani în sumă de circa 500.000 lei, proveniţi din escrocherie, ca urmare a înşelării persoanelor precum că le-ar vinde droguri.

Mai exact, adevăraţii făptaşi au creat o schemă de introducere prin contrabandă a drogurilor în sumă de aproximativ 9 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova, de comercializare a lor, precum şi de spălare a banilor rezultaţi din  această activitate criminală.

Paralel cu activitatea acestora, cei doi tineri trimişi în judecată pretindeau că vând aceleaşi produse, din aceeaşi grupare (fără ca să cunoască membrii acelei grupări), dar, de fapt, după primirea banilor nu le livrau produsele, ci comiteau şi fapta de spălare a banilor.

Operau cu criptovalută „Bitcoin” dar şi prin alte modalităţi

Astfel, procurorii PCCOCS, de comun cu ofiţerii Direcţiei Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP, au documentat pe parcursul unui an de zile activitatea acestora, în scopul acumulării materialului probatoriu necesar cercetării faptelor. Potrivit datelor acumulate, schema infracţională era realizată prin intermediul a 5 canale de comunicare securizată în aplicaţia Telegram. 

Potenţialii cumpărători primeau indicaţii referitor la modalitatea de procurare a drogurilor şi anume: aceştia trebuiau să-i expedieze administratorului canalului o imagine fotografică din preajma terminalelor de plăţi electronice. Ulterior, aceştia primeau detaliile contului bancar sau un portmoneu electronic, unde urmau să depună banii. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia administratorului canalului o fotografie a bonului fiscal, care confirma alimentarea contului bancar sau a portmoneului electronic, iar ulterior primea o adresă în aplicatia IMGUR, I.POSTIMG.CC, sau alte aplicaţii de localizare, de unde urmau să ridice drogurile.

În aceste scopuri, făptaşii au deschis  conturi electronice virtuale în diferite sisteme de plată nebancare de tip:  „Bpay.md”, ”Yandexmoney”, „Webmoney”, „Payways systems”, „QIWI”, precum şi portmonee electronice pentru operaţiuni cu  criptovaluta de tip „Bitcoin” şi „Laitcoin”.

În paralel cu această grupare criminală, activau şi doi tineri cu vârste de 20 de ani, care nu-i cunoşteau pe membrii grupării criminale. Cei doi tineri au creat canale cu denumiri asemănătoare în reţeaua „Telegram” unde publicau aceleaşi anunţuri despre vânzarea drogurilor. După ce banii erau depuşi pe contul bancar sau în portmoneul electronic indicat de cei doi tineri, potenţialii cumpărători erau înlăturaţi din canalul de comunicare şi le era blocat accesul. În acest mod, făptaşii au dobândit ilicit bunurile altor persoane, prin escrocherie.

Circa 500.000 lei „câştigaţi” în 18 luni

Următorul pas al celor doi tineri era să evite situaţiile în care ar fi putut găsiţi de oamenii legii. Astfel, aceştia converteau sumele în ruble ruseşti, iar criptovaluta o converteau în „Qiwi” - ruble ruseşti. Mai mult decât atât, mijloacele băneşti acumulate pe conturile portmoneelor electronice din Moldova, le transferau pe altele din Rusia şi apoi din nou în Moldova, convertiţi în lei moldoveneşti, pe conturile deschise într-o bancă comercială.
 
Astfel, în perioada februarie 2018 – august 2019 pe conturile bancare  deschise în  Moldova, aceştia au transferat bani proveniţi din aceste activităţi în sumă de 482 395,09 lei, pe care îi extrăgeau zilnic din bancomatele din Chişinău ale băncii.

Pentru faptele comise, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, şi respectiv până la 4 ani. Membrii grupării criminale care comercializau drogurile sunt cercetaţi în stare de arest, în cadrul altei cauze penale.

PCCOCS va reveni cu detalii, în limitele legii.

Similare
RECOMANDĂRI