Doi cetăţeni moldoveni, printre care şi un fost poliţist de frontieră, racolau cetăţeni străini din state cu risc sporit de terorism
Sursa foto:https://sis.md Vizualizari:

Doi cetăţeni moldoveni, printre care şi un fost poliţist de frontieră, racolau cetăţeni străini din state cu risc sporit de terorism

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră al MAI şi Centrul Antiterorist al SIS sub coordonarea procurorilor Procuraturii municipiului Chişinău au destructurat o reţea de migraţie ilegală, ce acţiona pe relaţia Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Gruparea era condusă de doi cetăţeni moldoveni, dintre care un ex-poliţist de frontieră. Aceştia racolau cetăţeni străini proveniţi din state cu risc sporit de terorism, îi cazau temporar pe teritoriul Republicii Moldova, le puneau la dispoziţie documente de identitate false şi îi transportau peste râul Prut, până pe partea română.

Pentru serviciile oferite, traficanţii primeau de la fiecare migrant câte 2000 euro, bani care erau achitaţi pe teritoriul României.

Oamenii legii au reţinuţi organizatorii reţelei şi au depistat mai mulţi cetăţeni străini care intenţionau să ajungă fraudulos în Uniunea Europeană.

Cetăţenii străini sunt cu vârste cuprinse între 20 şi 35 ani, originari din Republica Populară Bangladesh şi Republica Uzbekistan. Pe parcursul documentării primare a acestora, au fost asiguraţi cu hrană şi apă. Cetăţenii moldoveni, care sunt şi organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuţi pentru 72 ore.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că, din raţionamente de securitate naţională, unii dintre cetăţenii străini aveau interdicţie de intrare în mai multe ţări, inclusiv state ale Uniunii Europene.

La fel, conform datelor deţinute la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate, cetăţenii bangladesh aveau conexiuni directe cu persoanele reţinute la începutul lunii iulie curente, în cadrul operaţiunii comune a SIS şi PCCOCS, când a fost documentată activitatea infracţională a unui grup de cetăţeni străini, organizatori ai unei filiere de migraţie ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franţa.

Similare
RECOMANDĂRI