Doi bărbaţi din Briceni au fost condamnaţi pentru violul vecinelor minore
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Doi bărbaţi din Briceni au fost condamnaţi pentru violul vecinelor minore

Doi locuitori ai raionului Briceni au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, după ce procurorii au demonstrat că aceştia şi-au violat vecinele minore.

Primul caz a avut loc în primăvara anului 2013, în satul Mărcăuţi, când unul dintre inculpaţi, în vârstă de 38 de ani, a intrat noaptea, în casa vecinilor, intenţionând să o violeze pe una dintre fete, în vârstă de 17 ani. Aceasta însă a reuşit să fugă la vecini, iar inculpatul a prins-o pe sora acesteia, în vârstă de 12 ani, pe care cu forţa a dus-o în grădină şi a abuzat-o sexual. Fraţii minorei au chemat ajutor, inculpatul fiind reţinut, iar ulterior arestat. Peste două luni de la crimă, magistraţii l-au eliberat pe inculpat din arest, cercetându-l în libertate. Agresorul a reuşit să fugă din Republica Moldova, fiind dat în căutare internaţională. El a fost reţinut abia peste cinci ani de la crimă, de către autorităţile Federaţiei Ruse şi extrădat, în vara anului trecut, pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Celălalt caz a avut loc în iulie 2018, în oraşul Lipcani, chiar în casa inculpatului, în vârstă de 55 de ani. Fiica vecinilor, în vârstă de 13 ani, venise la acesta la rugămintea părinţilor, pentru a împrumuta nişte lucruri. Fiind în stare de ebrietate, bărbatul a violat minora, ameninţând-o să nu spună nimănui despre cele întâmplate. Peste două zile, cazul s-a repetat, iar fata i-a povestit mamei, vecinul fiind reţinut şi trimis în judecată.

Procuratura Generală atrage atenţia asupra nivelului alarmant al abuzurilor sexuale în Republica Moldova, care fac agenda operativă să abunde zilnic în astfel de cazuri. În fiecare caz de viol, procurorii pledează pentru privarea agresorilor de libertate, solicitând, în instanţă, condamnarea acestora la pedepse maxime, prevăzute de legislaţia naţională şi în acord cu doctrinele CtEDO. 

Potrivit statisticilor Procuraturii Generale, pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni privind viaţa sexuală, perioadă în care, 115 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu executare. În prezent, în penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală, 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat.
Similare
RECOMANDĂRI