JUSTIŢIE

Dinu Plângău: Statistica arată că doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată din R. Moldova sunt executate

post-img

Statistica arată că doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată din Republica Moldova sunt executate, iar aceasta are loc din cauza infuncţionalităţii sistemului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plângău, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Dacă atragem bine atenţia, în 2019 era o statistică în care doar 36% din hotărârile instanţelor de judecată sunt executate. Este o problemă foarte mare, dar dacă vorbim strict de procedurile respective, guvernarea a luat o poziţie în care încearcă să paseze absolut toată vina în infuncţionalitatea sistemului pe organul procuraturii în persoana lui Alexandr Stoianoglo, care este procuror general. Şi evident că au motive de a critica procurorul general pentru că aproape de trei ani de când se află în funcţie nu am văzut mari rezultate pe marginea dosarelor de rezonanţă”, a declarat Dinu Plângău în platoul TVR Moldova. 

În context, fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Ţap, este de părerea că procurorul general nu are intenţia de a pleca din funcţie, iar adresarea repretată a acestuia la Curtea Constituţională demonstrează acest lucru. 

„Faptul că procurorul general s-a adresat din nou la Curtea Constituţională demonstrează că intenţiile sunt de a încerca să se menţină. Dacă procurorul general, ca autoritate, vine cu bună credinţă, atunci trebuie să fie acea colaborare. Trebuie de mers pe buchia legii, pentru că, în cazul în care opoziţia va avea argumente de ordin constituţional, legal, ei vor manipula întratât încât pentru cetăţeni va fi greu să înţeleagă unde este adevărul şi unde nu. Doctrinar, statul e puternic când legea este conservativă. Cu cât mai puţin se modifică legislaţia, cu atât statul este mai puternic”, a precizat Iurie Ţap.

Amintim că, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. 

Alexandr Stoianoglo s-a adresat Înaltei Curţi după ce la şedinţa din august a CSS, preşedinta Maia Sandu a obiectat procurorului general urmărirea penală a mai multor persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii parlamentare, solicitând, în acelaşi timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”, se arată în comunicatul emis de Procuratura generală (PG).