JUSTIŢIE

Detalii din dosarul Borman: Avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizaţiei criminale

post-img

Detalii relevante formării şi evoluţiei organizaţie criminale, cunoscute publicului larg ca fiind Borman. Detaliile scot la iveală inclusiv şi faptul că avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizaţiei Borman, Oleg Pruteanu, dar şi că aceasta figurează în investigaţiile CNA.

În context, PCCOCS vine cu următoarele precizări:

Organizaţia şi-a început acţiunile ilegale în Portugalia, ţară membră a UE
Membrii organizaţiei criminale Borman au avut activitate infracţională în Portugalia, unde unii din ei au şi fost condamnaţi la închisoare, în perioada anilor 2000-2010. Astfel, instanţele de judecată din Portugalia au stabilit următoarele prin sentinţele pronunţate:

În anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), şi alţi membri ai organizaţiei criminale, aflându-se în Portugalia, i-au răpit pe Ion Carga şi Mihail Musteaţă, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizaţiei Criminale cereau – prin ameninţarea cu moartea şi răfuială fizică –de la Ion Carga 50000 dolari SUA şi de la Musteaţă 5000 dolari SUA. În anul 2000, pe acest caz poliţia judiciară Portugheză a reţinut 24 membri ai organizaţiei Criminale „Borman”, unde în cadrul documentării au indentificat  şi alte cazuri de şantaj, răfuieli şi ameninţări cu moartea.

În anul 2004, membrii Organizaţiei Criminale „Borman” şi-au aflat sentinţele pronunţate de instanţele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncţii” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) şi „Roma” (Slutu Roman) – la câte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnaţi şi ceilalţi membri ai organizaţiei criminale.

„Respecializaţi” în comercializarea drogurilor, în alte state
După ispăşirea pedepselor, numiţii au continuat activitatea infracţională, direcţionându-se spre obţinerea profiturilor din contrabandă şi comercializarea drogurilor. Sub egida liderului organizaţiei criminale, membrii acestei organizaţii procurau droguri din Spania şi le transportau în Federaţia Rusă, unde le şi comercializau.
Documentarea acestei organizaţii internaţionale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din următoarele state: Federaţia Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia şi Portugalia.

Procurorii din Republica Moldova au trimis în judecată dosare cu membrii organizaţiei
Procuratura Republicii Moldova a reţinut, arestat şi expediat în judecată în luna iunie 2018, şase membri ai organizaţiei criminale Borman, pe  care i-a acuzat de comiterea infracţiunilor de circulaţie ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea şi conducerea unei organizaţii criminale. Doi din membrii organizaţiei criminale deja au fost condamnaţi de către justiţia din Republica Moldova. Potrivit informaţiilor parvenite de la organele de drept din Federaţia Rusă, actualmente, de către instanţele de judecată din Federaţia Rusă, Belarus şi alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnaţi peste 50 de membri ai organizaţiei criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017. Un număr de 21 de persoane au fost anunţate în căutare internaţională. Investigaţiile în privinţa faptelor comise de către liderul şi membrii organizaţiei Borman continuă şi în prezent în toate ţările sus indicate, în cadrul operaţiunii internaţionale ”Pirineischii Izlom”.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Ţuţu  şi alte persoane au fost implicaţi în omorul cetăţeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiţie.

Unii membri ai organizaţiei criminale duceau o viaţă de lux – automobile scumpe, case, conturi bancare şi alte proprietăţi. Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate şi indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracţionale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociaţii criminale.  La aceasta se adaugă şi 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente şi 3 construcţii nelocative.

Avocata Ala Raevschi – soacra lui Borman
Investigaţiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Naţional Anticorupţie în privinţa învinuiţilor din cadrul organizaţiei criminale Borman şi a membrilor familiei acestora au constatat discrepanţe majore între veniturile şi cheltuielile avute şi de către soacra învinutului Oleg Pruteanu, alias Borman, avocatul Ala Raevschi.

La această etapă, Pruteanu Oleg, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federaţia Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală. La acest capitol menţionăm că faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federaţia Rusă sunt altele decât cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune şi expediate în instanţa de judecată pentru examinare în fond.

PCCOCS va reveni cu detalii în limita disponibilităţii datelor, cu respectarea legii.