JUSTIŢIE

Detalii de la Procuratura Anticorupţie după ce Maia Sandu a anunţat că a fost pus sechestru pe bunurile „Avia Invest”

post-img

„Pe 20 august a fost pus sechestru pe proprietăţile „Avia Invest” şi este foarte bine că s-a făcut acest lucru, pentru că asta înseamnă că nimeni nu poate să preia contractul de concesiune atâta timp cât este acest sechestru”.

Declaraţia aparţine prim-ministrei Maia Sandu, făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
 

„Am adus o claritate în cadrul acestei întâlniri (Consiliul Suprem de Securitate, n.r.) vizavi de anunţul care a fost făcut de către această companie, care s-a arătat interesată să preia contractul de concesiune, şi anume că nu este o tranzacţie finalizată, este mai mult o intenţie declarată, după care acest potenţial cumpărător face un studiu de fezabilitate şi doar dacă se dovedeşte că nu există probleme pentru această tranzacţie va semna şi va prelua. Acum, ne-a confirmat Procuratura că acest lucru nu este posibil în momentul în care este pus sechestru. Dincolo de asta, şi aici Procuratura trebuie să se clarifice, deci nu există acest pericol că Avia Invest va putea ceda aeroportul altei companii, nu este atât timp cât există acest sechestru şi sechestrul este pe o perioadă limitată”, a precizat Sandu.

Sandu: „Noi nu ne putem permite să facem greşeli”

„Dincolo de asta sunt două întrebări suplimentare, una este: cum se reziliază contractul? Şi aici avem o abordare care ţine de faptul dacă şi-a îndeplinit Avia Invest angajamentele investiţionale, aşa cum sunt prevăzute în contract, problema este că cei care au semnat contractul nu au avut nici un pic de responsabilitate faţă de stat şi faţă de averea statului, pentru că chiar dacă se descoperă că Avia Invest nu şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale, conform contractului, această companie are dreptul încă trei ani de zile să remedieze, după care încă jumătate de an să intre în discuţii cu Guvernul. Conform clauzelor contractului, nu poate Guvernul astăzi să intervină şi să zică: „Am preluat”, dacă e să respectăm clauzele contractului; dacă nu respectăm clauzele contractului şi ne asumăm anumite riscuri ca să mergem în instanţe internaţionale, putem face şi asta. Facem analiza cost-beneficii să vedem, pentru că nu vrem să luăm acţiuni care ar prejudicia statul şi mai mult decât a fost prejudiciat, dar examinăm absolut toate modalităţile prin care putem să întoarcem aeroportul şi vreau ca toată lumea să ştie că este o prioritate pentru noi. Noi nu ne putem permite să facem greşeli. Procuratura înţeleg că lucrează, dar trebuie să se lucreze mai intens şi la dosarul cine se face vinovat de elaborarea şi semnarea acestui contract, care, iată, ne-a pus într-o situaţie atât de dificilă”, a punctat Maia Sandu în interviu.