Deputat, despre cazul Arenei Chişinău: Din octombrie 2019 şi până astăzi, Procuratura nu are vreun bănuit în cadrul cauzei penale
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Deputat, despre cazul Arenei Chişinău: Din octombrie 2019 şi până astăzi, Procuratura nu are vreun bănuit în cadrul cauzei penale

Începând cu perioada anului 2017, un grup format din exponenţi a unor formaţiuni politice, organe ale administraţiei publice centrale şi locale, instituţii autonome, entităţi juridice cu diverse forme de organizare au iniţiat activităţi pentru crearea condiţiilor pentru delapidarea averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcţia Arenei Naţionale. Informaţia este parte a unei note informative a Procuraturii Anticorupţie, publicată de deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, cu privire la Arena Chişinău. 

Potrivit lui Slusari, din nota Procuraturii se înţelege că preţul proiectului Arenei, de 44,5 milioane de euro, este unul mai mult decât exagerat, şi a fost stabilit fără o estimare economico-financiară. Totodată, garanţia viitoarei construcţiei a fost redusă, contrar legii, la doar un an.

„Concursul a fost aranjat pentru o singură companie, "Summa Turism Yatirimciligi Anonim Şirketi", care a mai cuplat la aceasta afacere dubioasă încă o compania afiliată "Sam Investment Company". În afară de 10 ha, pe care este construită Arena, gruparea politico-criminală din Chişinău a mai sustras din circuitul agricol încă 59, 22 ha de teren agricol din satul Stauceni, care au fost gajate companiei turceşti cu dreptul re-gajării altor creditori.

Ideea schemei de escrocherie este clară. Confirmă şi Procuratura Anticorupţie. Din start au introdus valoarea exorbitantă a construcţiei, fără a include cheltuieli suplimentare pentru conectarea la reţeua rutieră, precum şi cheltuielile necesare pentru încălzire, energie electrică, pază etc. La moment, guvernul nu are viziune ce de făcut cu acest obiect şi cum de rezolvat măcar problemele de infrastructură adiacentă şi de întreţinere elementară. Merge un ping-pong între instituţii. Ministerul Economiei încearcă să împingă Agenţiei Proprietăţii Publice responsabilitatea pentru acest proiect”, spune Slusari. 

Deputatul mai spune că, dacă in vina statului, în scurt timp Arena nu va fi dată în exploatare sau nu va fi posibil achitarea măcar unei tranşe din cele 44,5 milioane euro, terenul de 59 ha trece în proprietatea străină.

Slusari se arată deranjat de faptul că din 4 octombrie 2019 şi până astăzi, Procuratura nu are nici un bănuit în cadrul cauzei penale. În acest sens, Alexandru Slusari aduce acuzaţii fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, care este „prieten cu Erdogan”, preşedintele Turciei, şi actualuui deputat Andrian Candu, finul lui Vlad Plahotniuc, care „a promovat insistent acest proiect”

În acest context, Slusari declară că Platforma DA insistă în continuare să vină reprezentanţii Ministerului Economiei la Parlament pentru elucidarea situaţiei juridico-financiare a construcţiei Arenei Naţionale.

Similare
RECOMANDĂRI