Decis. Cetăţenii au dreptul să iniţieze desfăşurarea referendumurilor legislative
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Decis. Cetăţenii au dreptul să iniţieze desfăşurarea referendumurilor legislative

Cetăţenii au dreptul să iniţieze desfăşurarea referendumurilor legislative în condiţiile legii. Până la reglementarea procedurii de iniţiere a referendumurilor legislative şi de oficializare a rezultatelor acestora, competenţa de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor, precum şi de a oficializa rezultatele acestora, îi aparţine Parlamentului. Curtea Constituţională a emis marţi, 2 octombrie, hotărârea respectivă ca urmare a unei sesizări înaintate de un grup de deputaţi din Partidul Liberal Democrat.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Curtea s-a expus după ce, la începutul lunii aprilie, Grupul de iniţiativă pentru anularea sistemului mixt de vot, prin intermediul unui grup de deputaţi din Partidul Liberal Democrat, a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind dreptul cetăţenilor la iniţierea referendumurilor legislative. Reprezentanţii grupului au precizat că prin „această adresare magistraţilor constituţionali li s-a cerut să spusă cui îi aparţine puterea în statul Republica Moldova: poporului sau unui grup de persoane cu interese”.

ONG-işti au amintit despre cele două încercări eşuate de înregistrare a grupului de iniţiativă în vederea organizării unui referendum pentru anularea sistemului mixt de vot. Magistraţii constituţionali urmau să spună dacă cetăţenii au sau nu dreptul la referendumuri legislative, în condiţiile în care Comisia Electorală Centrală, atunci când a refuzat a doua oară înregistrarea grupului de iniţiativă, a făcut trimitere la un aviz al Comisiei juridice a Parlamentului, potrivit căruia în Constituţie referendumurile legislative nu sunt expres reglementate.

CEC a refuzat pe 12 martie pentru a doua oară, înregistrarea grupului de iniţiativă pentru organizarea a referendumului de anulare a votului mixt. În hotărârea CEC, adoptată cu majoritatea de voturi, se face trimitere inclusiv la o decizie anterioară a Curţii Constituţionale, în care se accentuează că Parlamentul este singura instituţie care poate iniţia un referendum de modificare a legislaţiei.

Similare
RECOMANDĂRI