JUSTIŢIE

De la strămutarea dosarului Şor la Cahul, au fost numite 27 de şedinţe – toate amânate

post-img

Din luna februarie 2018, când dosarul de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, au fost numite 27 de şedinţe de judecată – toate fiind amânate pe diverse motive. Amânări au existat şi pe motiv că expertiza financiar-contabilă dispusă de către instanţa de judecată nu era finalizată.

Într-un răspuns pentru IPN, Curtea de Apel Cahul precizează că desfăşurarea expertizei a eşuat. Experţii judiciari din cadrul Centrului Naţional de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei au restituit materialele ca fiind insuficiente pentru formularea concluziilor.

Instanţa precizează că examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătoreşti. Şedinţa care urma să aibă loc la 19 martie a fost amânată pe motiv că nu s-a prezentat apărătorul inculpatului – avocatul Iulian Balan, care a invocat motive de sănătate. Totodată, cei doi apărători nou interveniţi, avocaţii Aurel Colenco şi Denis Calaida, au solicitat termen pentru a lua cunoştinţă cu materialele dosarului.

Următoarele şedinţe de judecată sunt planificate pentru data de 12 şi 14 mai. Cauza este examinată de completul de judecători Nina Veleva, Evghenii Dvurecenschii şi Vitalie Movilă, ultimul fiind şi preşedintele completului.

În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor a dispărut din spaţiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.