De ce este bănuit judecătorul CSJ Ion Druţă. Procuratura oferă detalii despre percheziţiile de astăzi din biroul magistratului
Vizualizari:

De ce este bănuit judecătorul CSJ Ion Druţă. Procuratura oferă detalii despre percheziţiile de astăzi din biroul magistratului

Judecătorul Curţii Supreme de Justiţie Ion Druţă este bănuit de îmbogăţire ilicită. Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2  alin. (2) din Codul penal.

Amintim că astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunităţii preşedintelui CSJ. Prin urmare, tot astăzi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie, de comun CNA, au efectuat percheziţii, după ce Procurorul General interimar a solicitat CSM ridicarea imunităţii judecătorului pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea şi percheziţionarea acestuia.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, care a analizat proprietăţile dobândite de membrii familiei Druţă, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanţă esenţială între acestea şi veniturile legale declarate.

Percheziţiile în biroul de serviciul al judecătorului au avut loc în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotare. Procurorii au ridicat mijloace băneşti provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informaţiei relevante, precum şi acte necesare investigaţiei.

Potrivit legii, dacă instanţa îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o  amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani.  În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că Ion Druţă este unul dintre cei trei judecători care au pus punctul final pe soarta alegerilor locale din Chişinău, din anul 2018, menţinând decizia de invalidare a mandatului de primar ales al lui Andrei Năstase.
Similare
RECOMANDĂRI