JUSTIŢIE

Datele unui studiu arată că în R. Moldova sunt de două ori mai mulţi procurori decât media europeană

Avem de două ori mai mulţi procurori decât media europeană în timp ce numărul judecătorilor este considerabil mai mic. Autorii unui studiu realizat Centrul de Resurse Juridice din Moldova susţin că actul de justiţie se face uneori în Republica Moldova cu viteză impresionantă, dar este de o calitate contestabilă.

Experţii au făcut o analiză comparativă a sistemului de justiţie din Republica Moldova şi alte 45 de ţări membre ale Consiliul Europei.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele Centrului de Resurse Juridice: „Republica Moldova are 504 funcţii de judecător şi are 720 de funcţii de procuror. Republica Moldova este printre puţinele ţări din cele 45 în care numărul de procurori este mai mare decât numărul de judecători, ceea ce-i atipic pentru ţările cu regimul represiv. În ţările democartice, numărul judecătorilor este mai mare decât cel al procurorilor.”

O altă concluzie în urma studiului spulberă mitul că judecătorii sunt împovăraţi de dosare. Analiza arată că ei examinează cu 30 la sută mai puţine dosare decât magistraţii din România şi Rusia. În plus, un dosar parcurge toate cele trei instanţe, în medie, în 260 de zile adică de două ori mai repede decât în statele europene.

 VLADISLAV GRIBINCEA, preşedintele Centrului de Resurse Juridice: „În Republica Moldova toţi se plâng că procesele durează mult, în alte ţări procesele durează şi mai mult.   La Curtea Supermă de Justiţie din Republica Moldova cauzele se examinează cel mai rapid din cele 45 de ţări membre. Adică 30,40 sau 50 de zile pentru examinarea unei cauze la CSJ, este din domeniul inimaginabilului pentru Germania. Adică, iarăşi, mă întorc înapoi, jutiţia trebuie s-o facem calitativ şi nu în grabă.”

Experţii au constatat că, în ultimii ani, a scăzut numărul avocaţilor. În plus, din cauza preţurilor, mulţi cetăţeni nu îşi pot permite să achite serviciile unui avocat şi au acces limitat la justiţie. De asemenea, analiza a scos la iveală că, în anul 2018, Republica Moldova a alocat Justiţiei 13,2 euro pe cap de locuitor. În 2020, suma a crescut până la 16,4 euro pe cap de locuitor, ceea ce oricum este  de 4 ori mai puţin decât media ţărilor membre ale Consiliului Europei.