Cum au fost agresaţi apărătorii lui Platon. "Au sărit peste masă, prin birou zburau sertare şi scaune"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum au fost agresaţi apărătorii lui Platon. "Au sărit peste masă, prin birou zburau sertare şi scaune"

Avocatul lui Veaceslav Platon, Valeriu Pleşca, a povestit la emisiunea Politica Nataliei Morari de la postul de televiziune tv8 despre cum au fost agresaţi apărătorii în cadrul Penitenciarului Nr.13: „Prin birou zburau sertare şi scaune. A fost un haos total”.

Apărătorul susţine că în timpul discuţiilor celor patru avocaţi cu clientul lor a intrat şeful Penitenciarului Nr.13, a tras masa la care se discuta şi în încăpere au intrat mai mulţi mascaţi. „Colega noastră era în faţa deţinutului şi a avut de suferit mai mult. Au sărit peste masă, prin birou zburau sertare şi scaune. Eu şi spuneam că este dificil să discuţi despre drepturile omului când în direcţia capului tău se îndreaptă un sertar. A fost un haos total”, spune Valeriu Pleşca. În plus, lui Veaceslav Platon i s-au sucit mâinile şi i s-au aplicat procedee speciale. Avocatul spune că totul s-ar fi întâmplat după ce au fost rugaţi să părăsească încăperea deşi apărarea a solicitat ca Veaceslav Platon să fie consultat de un medic, transmite tv8.

Avocatul Fadei Nagacevschi spune că apărătorii lui Platon au avut curajul să denunţe acest caz de abuz şi să se opună sistemului, ceea ce este foarte important. Potrivit lui, avocaţii, în acest caz, nu s-au supus cerinţelor ilegitime ale Penitenciarului, or el a intrat la clientul lui şi constatând că clientul său este bătut, avocatul este obligat să solicite medicului pentru a documenta cazul. „Altfel, el nu este eficient în apărarea clientului său. El ce, e pus de formă acolo?”, declară Nagacevschi. În opinia lui, acest caz de abuz are şi o parte pozitivă – la faţa locului au fost patru avocaţi şi au toate probele pentru a se adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Emanoil Ploşniţa, preşedintele Uniunii Avocaţilor, a declarat că Penitenciarul Nr. 13 nu mai corespunde niciunui standard. „Penitenciarul Nr.13 nu este altceva decât o locaţie de tortură, tortură sub diferite aspecte. Sub aspect că sunt maltrataţi careva din deţinuţii din penitenciar”, spune Emanoil Ploşniţa.

Anterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a venit cu declarat că acţiunile deţinutului Platon, cât şi ale avocaţilor săi, constituie provocări la adresa sistemului penitenciar.

Similare
RECOMANDĂRI