CtEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Suma prejudiciilor - 130.550 euro
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

CtEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Suma prejudiciilor - 130.550 euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat astăzi hotărârea sa pe marginea a şase cauze ce ţin de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Este vorba despre cauzele Beşleaga şi Bevziuc (Cerere nr. 29182/14), Ursu (25197/11), Boltenco (Cerere nr. 28972/13), Petiş şi alţii (Cerere nr. 6151/12), Samatova (Cerere nr. 8064/11), Dobrovitskaya (41660/10). Toate cauzele menţionate au fost depuse împotriva Guvernului Federaţiei Ruse şi al Republicii Moldova şi au fost reprezentate de Promo LEX.

Curtea a constata violarea articolelor art. 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi anume condiţiile inumane şi degradante de detenţie, art. 5 privind dreptul la libertate şi siguranţă, art. 6 dreptul la un proces echitabil, art. 13 al Convenţiei, dreptul la un remediu efectiv şi art. 2 al Protocolului Nr. 4 libertatea de circulaţie de către Guvernul Federaţiei Ruse.

Astfel, Înalta Curte a dispus spre încasare, suma de 121.550 euro cu titlul de prejudicii morale şi  9000 euro costuri şi cheltuieli pentru reprezentare din contul Federaţiei Ruse.

Reamintim, cazul Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, cofondatori ai societăţi de producere şi realizare a apei minerale terapeutice „Varniţa Unicum” a ajuns în vizorul opiniei publice după ce la 15 noiembrie 2013 cei doi au fost răpiţi de către angajaţii aşa-numitului “comitet de anchetă al rmn”, cu aplicarea violenţei fizice. Detalii găsiţi aici.

La 4 noiembrie 2014, aşa numita Judecătorie supremă de la Tiraspol a dispus eliberarea oamenilor de afaceri, totuşi imediat după eliberare din penitenciarul din satul Hlinaia, cei doi au fost răpiţi şi transportaţi într-o direcţie necunoscută de către persoane înarmate, cu cagule pe cap, care au venit la penitenciar cu maşini fără numere de înmatriculare. Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc au fost eliberaţi la 1 decembrie 2014.

Alexandru Ursu este fost ofiţer operativ de sector al postului de poliţie Hagimus al CPR Căuşeni, locotenent de poliţie şi a fost deţinut în perioada iulie 2009 – noiembrie 2012, în închisoare din s. Hlinaia, regiunea transnistreană. Acesta a fost răpit la 21 iulie 2009 de către reprezentaţii miliţieni de la Tiraspol şi acuzat de fals în acte şi escrocherie, la procurarea unui bun imobil în stânga Nistrului.

În cauza Boltenco, reclamantul a fost reţinut în anul 2005 pentru presupuse acuzaţii de „sustragere de la locul de muncă”. Din cauza condiţiilor în care era deţinut, dar şi a lipsei asistenţei medicale, starea sănătăţii sale s-a agravat continuu. Reclamantul a suferit un atac de cord, care nu a fost tratat corespunzător. El a fost deţinut timp de 8 ani şi a fost eliberat în decembrie 2014.

Ivan Samatov a fost înrolat forţat în „armata” din regiunea transnistreană, în anul 2005, unde a fost supus tratamentelor inumane şi degradante şi obligat să efectueze diverse munci în favoarea ofiţerilor. Din cauza maltratărilor continue Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior acesta a fost reţinut de miliţie şi readus în aceeaşi unitate militară, unde maltratările au continuat. Pentru “dezertare”, reclamantul a fost condamnat la 5 ani detenţie.

În cauza Petiş şi alţii reclamanţii au fost arestaţi de miliţie şi plasaţi în detenţie între 27 şi 31 august 2009.

Elenei Dobroviţcaia a fost răpită de miliţia de la Bender în iunie 2010 şi ţinută ostatică pentru că mama acesteia Zinaida Ciuhnenco, nu s-a prezentat la anchetator. Aceasta a fost eliberata la câteva zile după ce cazul său a fost făcut public.

Similare
RECOMANDĂRI