CSM, obligat să propună repetat preşedintelui Maia Sandu numirea în funcţie a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSM, obligat să propună repetat preşedintelui Maia Sandu numirea în funcţie a doi judecători până la atingerea plafonului de vârstă

Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat de instanţa de judecată să propună repetat preşedintelui ţării numirea judecătoarelor Inga Gorlenco şi Alina Balan în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Magistratele au fost numite iniţial în funcţie în anul 2015 şi au activat, până în 2020, la instanţele din Cahul şi, respectiv, Orhei.

Potrivit unei hotărâri recente a Plenului CSM, Inga Gorlenco a fost propusă preşedintelui ţării pentru a fi numită în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Totuşi, preşedintele a solicitat examinarea suplimentară a candidaturii prin prisma integrităţii şi compatibilităţii cu interesele funcţiei publice, în temeiul art. 16 alin. (3) al Legii privind organizarea judecătorească, precum şi art. 11 alin. (3) al Legii cu privire la statutul judecătorului, scrie Bizlaw.md.

Chiar dacă Inspecţia judiciară nu a depistat circumstanţe de fapt şi de drept care ar atenta la integritatea activităţii profesionale a judecătorului, Plenul CSM a refuzat să facă propunerea repetată în adresa preşedintelui.

În cazul Alinei Balan, Plenul CSM a refuzat din prima să propună preşedintelui numirea magistratei în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.

În ambele cazuri, Curtea de Apel Chişinău a decis suspendarea deciziei CSM şi a obligat Plenul Consiliului să propună preşedintelui ţării candidaturile celor două judecătoare pentru numire în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă. Deciziile instanţei de apel au fost menţinute şi de Curtea Supremă de Justiţie.

Menţionăm că, legislaţia în vigoare stabileşte că preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcţia de judecător, inclusiv până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia poate fi luată numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.

La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele este obligat să emită decretul de numire în termen de 30 de zile din data parvenirii propunerii repetate.

Similare
RECOMANDĂRI