CSM a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor. Ce spune ministrul Justiţiei
Sursa foto:tv8.md Vizualizari:

CSM a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor. Ce spune ministrul Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii este obligat să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la iniţiativa a cel puţin 50 de judecători. Hotărârea a fost emisă pe 20 septembrie de către Curtea de Apel, după ce în instanţă s-a adresat un grup de judecători în exerciţiu, cu proiectul agendei ordinii de zi propuse, transmite IPN.

Potrivit hotărârii, CSM urmează să organizeze procesul prealabil desfăşurării şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor şi să pregătească materialele şi actele normative necesare, potrivit chestiunilor incluse în oridnea de zi. Consiliul urmează să publice pe pagina web hotărârea cu privire la convocarea Adunării, precum şi să informeze instanţele de judecată despre data şi proiectul ordinii de zi.

Acum două zile, CSM a decis să amâne examinarea demersului judecătorilor cu privire la convocarea Adunării Generale. De asemenea, membrii Consiliului au dispus ca inspecţia judiciară să verifice în ce condiţii au fost colectate semnăturile de la magistraţi, mai exact dacă aceştia au ştiut pentru ce semnează. Potrivit unor membri ai CSM, unii judecători au fost informaţi că semnează pentru convocarea Asociaţiei Judecătorilor, nu pentru Adunarea Generală a Judecătorilor. Concluziile Inspecţiei urmează să fie prezentate la şedinţa CSM de săptămâna viitoare.

Mai mulţi judecători au calificat decizia CSM de a dispune inspecţia ca fiind o acţiune de intimidare.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, scrie pe o reţea de socializare că hotărârea Curţii de Apel doar confirmă faptul că cel puţin o bună parte din judecători continuă să servească intereselor unor grupuri şi nu ale cetăţenilor acestui stat. 
Similare
RECOMANDĂRI