CSJ, nemulţumită de blocarea unor alocaţii pentru sistemul judecătoresc, în urma condamnării R. Moldova la CEDO în dosarul Gemenii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSJ, nemulţumită de blocarea unor alocaţii pentru sistemul judecătoresc, în urma condamnării R. Moldova la CEDO în dosarul Gemenii

Curtea Supremă de Justiţie se arată nemulţumită de decizia Ministerului Finanţelor, în legătură cu blocarea unor alocaţii pentru domeniul justiţiei, în sumă de 70 de milioane de lei, sumă pe care Guvernul trebuie să o achite drept prejudicii în urma condamnării la CEDO în dosarul Gemenii.

CSJ susţine că măsura de a bloca alocaţiile, prevăzute în Legea bugetului de stat pentru 2020, „vor avea consecinţe negative pentru înfăptuirea justiţiei, pentru buna-administrare a instanţei supreme şi, în consecinţă, pentru întreaga societate”.

„Prevederile art.6 şi ale Capitolului IX din Constituţia Republicii Moldova privind independenţa puterii judecătoreşti, separarea ei de puterea legislativă şi puterea executivă, exercitarea atribuţiilor proprii prin instanţele judecătoreşti, nu pot fi realizate decât numai în condiţiile unei independenţe financiare, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Bugetul instanţelor reprezintă resursele şi cheltuielile pentru înfăptuirea calitativă a justiţiei. Astfel, măsurile întreprinse de Ministerul Finanţelor cu privire la blocarea alocaţiilor sistemului judecătoresc vor conduce şi la imposibilitatea realizării activităţilor preconizate ale Curţii Supreme de Justiţie.

(...) Reducerile bugetare contrazic dezideratul independenţei efective, inclusiv a celei financiare a instanţelor judecătoreşti”, se spune într-un comunicat al CSJ.

Drept urmare, CSJ îşi exprimă îngrijorarea cu privire la „efectele acţiunilor întreprinse de Ministerul Finanţelor”, apreciindu-le drept o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei.

Amintim că Ministrul Finanţelor a anunţat la sfârşitul lunii februarie că a emis un ordin cu privire la blocarea unor alocaţii pentru domeniul justiţiei, în sumă de 70 de milioane de lei. Asta după ce Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul Gemenii, iar pemierul Chicu a dispus ca banii pe care statul trebuie să îi achite drept prejudicii, să fie luaţi tot din bugetul sistemului judecătoresc.
 

Litvinenco: Ordinul lui Chicu, de a lua 70 de milioane de lei de la finanţarea justiţiei, seamănă leit cu ceea ce a făcut Plahotniuc cu alegerile anticipate

 

Opinii: Despăgubirile de 70 de milioane de lei, pe care Guvernul trebuie să le achite în dosarul „Gemenii”, vor fi plătite din banii cetăţenilor

Similare
RECOMANDĂRI