JUSTIŢIE

CRJM: Procuratura Anticorupţie ar trebui să investigheze doar corupţia mare

Procurorii anticorupţie sunt îngropaţi în teancuri de dosare, printre care sunt unele ce nici nu ar trebui instrumentate. De fapt, Procuratura Anticorupţie ar trebui să investigheze doar corupţia mare. Aceasta susţin experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova care au elaborat şi o notă de fundamentare. Experţii propun excluderea mai multor atribuţii pentru ca Procuratura Anticorupţie să aibă competenţe mai clare.

Experţii de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova cred că este nevoie de o instituţie specializată care să lupte doar cu corupţia mare. Acum, Procuratura Anticorupţie are sute de cauze în gestiune. Insă există un dar...

Procurorii Anticorupţie au un volum mult prea mare de lucru. Numărul de cauze penale aflate pe rol a crescut de 4 ori de la 305 în 2015 la 1233 de dosare în 2017. Într-un an, un procuror instrumentează 31 de cauze pentru exercitarea urmăririi penale şi 50 de cauze pentru conducerea urmăririi penale.

Analiza a fost făcută în baza consultărilor cu reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie. Deşi şi-au anunţat prezenţa, nimeni nu a venit şi la prezentarea publică.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova propune excluderea din competenţa Procuraturii Anticorupţie de a investiga infracţiunile de escrocherie, delapidarea averii străine şi finanţarea terorismului. Aşa se va mai reduce din povara pusă pe umerii procurorilor.

Unele cauze ar putea fi investigate de către alte instituţii iar costurile ar fi mai scăzute. Modificările propuse necesităşsi ajustarea Codului de Procedură Penală.