Cristina Ţărnă: Veaceslav Platon ar putea să nu fie transferat în Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cristina Ţărnă: Veaceslav Platon ar putea să nu fie transferat în Ucraina

Miza controalelor efectuate de Procuratura Generală la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi de la Procuratura Anticorupţie ar putea fi anularea procedurii de extrădare din Ucraina a omului de afaceri condamnat Veaceslav Platon şi transferul lui în statul vecin. De această părere este fosta vicedirectoare a Centrului Naţional Anticorupţie Cristina Ţărnă. Potrivit ei, prin efectuarea acestor controale s-ar putea să se creeze o „perdea de fum” în spatele căreia s-ar putea să aibă loc procedura de transferare, transmite IPN.

Cristina Ţărnă susţine că în perioada când au avut loc controalele la PA şi PCCOCS s-au întâmplat mai multe lucruri legate de Veaceslav Platon, inclusiv audierea lui pe 31 decembrie şi cererea autorităţilor ucrainene de a fi anulată cererea de extrădare a omului de afaceri.

Potrivit ei, cazul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari este legat, la fel, de un denunţ pe care l-a făcut Veaceslav Platon. „Mie mi se pare că prea puţină atenţie se acordă legăturii cauzale a tot ceea ce se întâmplă. Dacă vom asista la anularea extrădării şi transmiterea lui Platon în Ucraina, s-ar putea să fie asta miza controalelor şi dosarului lui Viorel Morari, s-ar putea să fie acea perdea de fum ca să se atragă mai puţină atenţie şi mai puţină mediatizare pe extrădarea lui Platon”, a menţionat fosta vicedirectoare a CNA în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Juristul Stanislav Pavlovschi este de părere că dosarul lui Platon este o încălcare continuă a legislaţiei procesual-penale. Potrivit lui, omul de afaceri a fost audiat abia la 31 decembrie, deşi el de câţiva ani solicită acest lucru. „În ceea ce ţine de extrădarea lui, ştim cu toţii cum a avut loc şi ea este greu compatibilă cu procedura de extrădare care există în lumea civilizată. Puţină lume cunoaşte că omul dacă se află pe teritoriul altui stat şi el este extrădat, el este extrădat pentru comiterea unei crime corespunzătoare şi el poate fi condamnat doar în limita aceasta. Dacă cineva vrea să schimbe calificarea juridică, trebuie din nou de cerut permisiunea din partea părţii care a extrădat”, a declarat fostul judecător CtEDO.

Veaceslav Platon este învinuit de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale, şi spălarea banilor – infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari pe teritoriul Republicii Moldova. El a fost extrădat din Ucraina, cetăţean al căreia este. Procesul de judecată prin care a fost condamnat la mulţi ani de închisoare a avut loc cu uşile închise.


 
Similare
RECOMANDĂRI