JUSTIŢIE

Creşte numărul persoanelor implicate în schema de corupţie privind acordarea gradelor de dizabilitate. Un intermediar din Rezina ar fi vizat în 30 de episoade

post-img

Un şomer din Rezina a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori în cadrul dosarelor care vizează schema de corupţie privind acordarea gradelor de dizabilitate. Acesta ar fi implicat în peste 30 de episoade în care ar fi intermediat darea de mită funcţionarilor de la oficiul local Rezina al Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.

Potrivit materialelor cauzei, bărbatul ar fi cerut de la persoane, care şi-au pierdut capacitatea de muncă, sume care porneau de la 7000 de lei în sus pentru a le ajuta să obţină confirmarea sau reconfirmarea gradelor de dizabilitate. Bănuitul a fost reţinut aseară şi plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore, iar pe numele lui a fost iniţiată o anchetă în conformitate cu art. 326 din codul penal – traficul de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 7 ani de puşcărie.

 

Amintim că, la finele lunii august, CNA şi procurorii au mers cu percheziţii la Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă şi la oficiul Rezina pentru a documenta o schemă de corupţie, organizată de mai mulţi medici-experţi şi intermediari. Zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilor din cadrul (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro şi zeci de mii de lei.

 

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi.

 

Atunci, şase persoane au fost reţinute, în urma descinderilor CNA, iar în prezent toate sunt arestate preventiv. Două din ele se află la Penitenciarul 13, altele 4 au fost plasate în arest la domiciliu prin decizia instanţei de judecată. CNA solicită oamenilor, care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pretins ilegale ale funcţionarilor menţionaţi, să denunţe la Centrul Naţional Anticorupţie prin intermediul liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.

 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată. În acţiunile sale, CNA şi procurorii au fost sprijiniţi de către Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.