Corpul judecătoresc insistă ca preşedintelui CSM să fie ales din rândul judecătorilor
Vizualizari:

Corpul judecătoresc insistă ca preşedintelui CSM să fie ales din rândul judecătorilor

Corpul judecătoresc din Republica Moldova insistă să fie păstrată procedura de alegere a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor şi nu al profesorilor titulari.

Opinia a fost exprimată de către preşedintele Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, Vladislav Clima, în cadrul consultărilor publice organizate de Parlament pe marginea proiectului de modificare a legii cu privire la CSM, transmite portalul Bizlaw.md.

Vladislav Clima a subliniat că CSM ar trebui condus de către un judecător, deoarece acesta ar cunoaşte mai bine situaţia din interiorul sistemului. Potrivit lui, magistraţii subscriu standardelor internaţionale, potrivit cărora majoritatea într-un consiliu juridic trebuie să fie din rândul judecătorilor.

Amintim că Parlamentul a votat în prima lectură o iniţiativă a preşedintelui Igor Dodon, potrivit căreia preşedintele CSM poate fi ales din rândul tuturor membrilor, nu doar a judecătorilor desemnaţi în Consiliu. Asta în contextul în care a fost majorat numărul profesorilor titulari în cadrul CSM, de la 3 la 5, care au fost desemnaţi de Parlament.

Similare
RECOMANDĂRI